Werkloosheid groeit ongekend snel in juni

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Het aantal werklozen steeg de afgelopen drie maanden met 131.000 naar 404.000 in juni. Dat is 4,3 procent van de beroepsbevolking. Met 74.000 was de groei de afgelopen maand het sterkst. Na vier maanden van afname groeide het aantal werkenden in juni weer met 45.000.

Aan het begin van de financiƫle crisis in november 2008 was het werkloosheidspercentage 3,6. Toen duurde het zeven maanden voordat dit was opgelopen tot 4,3 procent. Deze stijging deed zich nu van de ene maand op de andere voor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe (maar voorlopige) cijfers over de beroepsbevolking. Het UWV registreerde eind juni 301.000 lopende WW-uitkeringen, evenveel als in mei. In onze regio kwamen er wel veel werkloosheidsuitkeringen bij. Het CBS heeft de laatste werkloosheidscijfers niet regionaal uitgewerkt.

Lang niet iedereen WW

Werklozen zonder WW kunnen bijvoorbeeld in de bijstand zijn terechtgekomen, zzp’er zijn zonder recht op een uitkering en nu actief op zoek naar een baan of mensen die te kort een baan hadden voor ze die door corona weer kwijtraakten. In de eerste maanden na het uitbreken van de crisis kromp de beroepsbevolking sterk. Van de mensen die hun baan verloren werden er relatief weinig werkloos, aldus het CBS, doordat ze niet zochten naar werk en/of daarvoor niet beschikbaar waren voor werk. Wie niet aan die voorwaarden voldoet, wordt niet tot de beroepsbevolking gerekend.

 

 

 

In juni groeide de beroepsbevolking met 119.000 mensen omdat er meer mensen op de arbeidsmarkt kwamen die in de maanden daarvoor niet zochten of niet beschikbaar waren. Er gingen meer mensen op zoek naar werk dan in de twee voorgaande maanden en een aantal van hen vond een baan, maar een groot deel ook niet. Hierdoor nam het aantal werklozen in juni flink toe. De werkloosheid steeg het meest onder vijftien- tot 25-jarigen (van 9,5 naar 10,7 procent). Onder 25- tot 45-jarigen ging de werkloosheid van 2,9 naar 3,7 en onder 45-plussers van 2,2 naar 2,6 procent.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen