Aantal WW-uitkeringen loopt op: ruim een derde meer dan in 2019

Foto: Google Street View

Het aantal WW-uitkeringen lag vorige maand in Zaanstreek – Waterland bijna een derde (31 procent) hoger dan een jaar eerder. Inmiddels zijn bijna 5900 mensen op een werkloosheidsuitkering aangewezen. In Zaanstad steeg het aantal WW-uitkeringen zelfs met 37 procent ten opzichte van juni 2019.

Dat blijkt uit een nieuwsflits van het UWV. De grootste groep WW-ontvangers (2801 inwoners van Zaanstreek – Waterland) zit in de leeftijdgroep tussen 27 en 50 jaar. De groep 50-plussers is echter ook groot met 2099 mensen, terwijl jongeren tot 27 duidelijk de kleinste groep vormen (966 WW-uitkeringen). Ten opzichte van mei was de regionale stijging 2,3 procent. Landelijk is een ander beeld te zien: het aantal lopende WW-uitkeringen bleef in juni welhaast onveranderd gebleven ten opzichte van mei. Eind juni waren er namelijk 300.600 WW-uitkeringen, vergelijkbaar met het aantal van eind mei (301.100).

Verschil tussen sectoren

Het is voor het eerst sinds maart dat het aantal WW-uitkeringen niet steeg. Er zit wel een groot verschil tussen sectoren. In juni steeg het aantal WW-uitkeringen opnieuw in de schoonmaak (plus 3,6 procent), horeca en catering (3,3 procent) en de cultuursector (plus 2,2 procent), al is de toename wel afgevlakt. Het zijn sectoren die hard geraakt zijn door corona en die ondanks alle versoepelingen van de maatregelen nog steeds hinder ervaren. Zo konden horecabedrijven en culturele instellingen op 1 juni weliswaar de deuren openen, maar konden ze zelden een volledige omzet draaien vanwege de contactbeperkende maatregelen.

Net als in mei is ook in juni het aantal lopende WW-uitkeringen afgenomen in de landbouw (min 10,2 procent) en de bouwsector (min 5,1 procent). Dit is deels te verklaren door het seizoenseffect: in de wintermaanden is er minder werk in deze sectoren. Ook Groot-Amsterdam blijft achter bij de stabilisatie die in verreweg het grootste deel van Nederland te zien is, omdat de horeca en de cultuursector er zo sterk vertegenwoordigd zijn.

Geen werkloosheidscijfers

Het UWV geeft op basis van de Werkloosheidswet een uitkering aan werknemers die buiten hun schuld hun baan zijn kwijtgeraakt. De cijfers over WW-uitkeringen hebben betrekking op het aantal uitkeringen en niet op het aantal personen met een WW-uitkering. Een persoon kan tegelijkertijd meerdere WW-uitkeringen hebben. Het aantal WW-uitkeringen heeft betrekking op ontslagwerkloosheid en is exclusief werkloosheid als gevolg van betalingsonmacht bij faillissementen, werktijdverkorting en ‘onwerkbaar’ weer. De cijfers over WW-uitkeringen moeten niet worden verward met de officiële werkloosheidscijfers zoals deze door het CBS worden gepresenteerd.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen