Heibel in brillenland: EssilorLuxottica sleept GrandVision voor de rechter

Foto: Google Street View

Het Frans-Italiaanse brillenconcern EssilorLuxottica sleept GrandVision, het moederconcern van onder meer Pearle voor de rechter omdat het precies wil weten welke maartegelen GrandVision heeft genomen om de effecten van de coronacrisis te beperken. EssilorLuxottica wil GrandVison overnemen en heeft daar zo’n 5,5 miljard euro voor over, maar de Europese Commissie heeft nog geen groen licht gegeven.

EssilorLuxottica is onder meer eigenaar van de merken Ray-Ban, Persol en Oakley en aast al sinds juni 2019 op GrandVision, dat ontstond na de fusie tussen GrandVision Frankrijk en het Nederlandse Pearle. Grootaandeelhouder HAL maakte er in 2010 één concern van en bracht GrandVision vijf jaar later voor bijna een kwart naar de beurs. EssilorLuxottica wil nu het belang van HAL van bijna 77 procent in GrandVision overnemen voor zo’n 5,5 miljard euro, de nog uitstaande aandelen kopen voor zo’n 1,7 miljard en het bedrijf vervolgens van de beurs halen. Tot de mededingingsautoriteiten akkoord zijn mag EssilorLuxottica zich echter niet al te veel mengen in de bedrijfsvoering van GrandVision: dat kan de brillengigant op een forse boete komen te staan. Tot het laatste bedrijf behoren onder andere Eyewish en Grandoptical en het oorspronkelijke Pearle.

Concurrentie

De Europese Commissie geeft er twijfels over of er na de overname van GrandVision wel voldoende concurentie overblijft op de brillenmarkt: EssilotLuxotticca is ’s werelds grootste producent van brillen en GrandVision is het grootste retailbedrijf dat in brillen handelt. Als dat allemaal in één hand komt kan de consument wel eens de klos worden. En dat wil , Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestagher voorkomen. Hoewel de deal dus nog allesbehalve beslist is, vraagt EssilorLuxottica nu toch al om gedetailleerde informatie over de bedrijfsvoering van GrandVision. Dat heeft gereageerd met de mededeling absoluut niet bang te zijn voor de uitkomst van de komende juridische procedure.

Voor 27 augustus uitsluitsel

De Europese Commissie heeft na meerdere keren uitstel tot 27 augustus om op de overname te reageren. Komt het niet tot een overname voor 31 juli 2021 dan vervallen alle afspraken tussen HAL en EssilorLuxottica en moet het laatste bedrijf 400 miljoen euro aftikken ten faveure van HAL. HAL is het investeringsbedrijf van de familie Van der Vorm, die volgens Quote goed is voor 9,2 miljard euro. De in de Rotterdamse kolenhandel groot geworden pater familias Willem van der Vorm (1873-1957) raakte in de dertiger jaren van de vorige eeuw betrokken bij de Holland Amerika Lijn en de familie nam dat bedrijf gaandeweg over.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen