Faillissementsaanvraag Hema volgende greep in financiële trukendoos

Foto: Google Street View

Een groep ontevreden schuldeisers heeft het faillissement aangevraagd van het moederbedrijf van Hema. Ze voelen zich benadeeld door de overname van de warenhuisketen door de groep voornamelijk Britse obligatiehouders, aldus het FD. Ook hebben ze beslag laten leggen op de aandelen van drie Hema-bv’s, waaronder het warenhuis zelf.

Een woordvoerder van Hema zegt in Het Financieele Dagblad dat de faillissementsaanvraag en het beslag geen consequenties hebben voor het bedrijf: ‘Het ligt in de lijn der verwachting dat bij schuldverlichting partijen ontevreden zijn. Dit zit de toekomst van Hema niet in de weg.’ De opstandige schuldeisers hebben eind vorige week het faillissement aangevraagd, blijkt uit documenten die in handen zijn van de krant. Een juridische strijd kan een snelle verkoop van Hema verstoren.

Ad Hoc Group

Hema is sinds vorige week in handen van de obligatiebeleggers, die samen 600 miljoen euro hebben geleend aan het bedrijf. Deze groep, die zichzelf de Ad Hoc Group heeft genoemd, bestaat onder andere uit Credit Suisse en investeringsmaatschappij Carlyle. Zij streepten een deel van de schuld weg in ruil voor zeggenschap. De bezitters van 150 miljoen euro aan achtergestelde schuld en 54 miljoen aan zogeheten PIK-notes – leningen waarbij de rente wordt opgeteld bij de hoofdsom – zijn vrijwel al hun geld kwijt.

Fiscale valstrik

De eigenaren van de PIK-notes willen een hogere afkoopsom of eventueel aandelen in Hema, vertelde een anonieme bron aan het FD. De faillissementsaanvraag en het beslag zijn bedoeld om hun positie te verbeteren. Het is de tweede tegenvaller voor de nieuwe eigenaren van Hema. Vorige week meldde Het Financieele Dagblad al dat de vorige eigenaar Marcel Boekhoorn een fiscale valstrik voor hen heeft opgezet. Hij heeft een nieuwe vennootschap boven Hema gehangen, waardoor de nieuwe eigenaren mogelijk vennootschapsbelasting moeten gaan betalen over de schulden die zij kwijtschelden. Dat komt neer op een belastingclaim van 112.500.000 euro.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen