Topman Tony’s Chocolonely opgepakt na bekladden Beurs van Berlage

Foto: Google Street View

Directeur Henk Jan Beltman van het ‘slaafvrije’ chocolademerk Tony’s Chocolonely is vanmorgen in het centrum van Amsterdam aangehouden op verdenking van vernieling. De man die het in Zaanstad lijkt te verbruien door zijn chocoladepretpark in de ijskast te zetten schilderde een afbeelding van een reep van zijn bedrijf met daarbij de slogan Black lives matter op een muur van de Beurs van Berlage.

De politiek getinte graffiti was een protest tegen de aanwezigheid van een beeld van Jan Pieterszoon Coen dat in is ingemetseld in het Rijksmonument. Tony’s Chocolonely heeft een zogeheten superstore nabij de Beurs en Beltman vindt zo’n beeld in de buurt van zijn winkel ‘niet gepast,’ zo liet zijn advocaat Geertjan van Oosten weten. Naast Beltman is er nog een tweede arrestant. De Beurs overweegt aangifte tegen de twee. In de gevel van het markante gebouw markeren beelden van gouverneurs van voormalig Nederlands-Indië  de hoeken. Dat Beltman Tony’s gebruikte voor zijn protest leidt op sociale media tot veel hoon.

Tal van beelden van historische figuren met een bedenkelijke reputatie zijn onderwerp van discussie geworden sinds de zwarte Amerikaan George Floyd in Minnesota door een agent werd gedood en daarna wereldwijd een golf van protesten op gang is gekomen. Ook de naam van de Coentunnels duikt regelmatig op als rijp voor een aanpassing. Actiegroep De Grauwe Eeuw kwam daar drie jaar geleden ook al mee.

Reacties