Actiegroep kondigt acties aan als Coentunnels geen andere naam krijgen

Werkzaamheden aan de eerste Coentunnel in 1962.
Werkzaamheden aan de eerste Coentunnel in 1962.
Foto: Rijkswaterstaat

Actiegroep De Grauwe Eeuw, die eerder de standbeelden van Jan Pieterszoon Coen en schipper Willem IJsbrantszoon Bontekoe in Hoorn bekladde, eist nu dat de Coentunnel een andere naam krijgt. Ook politieke partij Denk heeft eerder een naamswijziging bepleit, en er zijn meer voorstanders.

De Grauwe Eeuw dreigt met acties wanneer er geen einde komt ‘aan het verheerlijken van genocideplegers’. Welke dat zijn wil een woordvoerder niet zeggen. Ook over de samenstelling van de actiegroep blijft hij vaag: ‘Het zijn er voldoende om in een bliksemactie een hele wijk van ons logo te voorzien.’

De groep heeft het verzoek om naamswijziging ingediend bij de directeur-generaal van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, maar Rijkswaterstaat heeft al laten weten dat de naamgeving van de beide Coentunnels een zaak van de gemeente Amsterdam is.

Denk

Denk, de politieke partij die in 2015 werd opgericht door de ex-PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztür en sinds de laatste algemene verkiezingen drie Kamerzetels heeft, liet eind vorig jaar weten dat dat namen van straten, bruggen en tunnels gedekoloniseerd moeten worden. Als voorbeeld noemde de partij toen de Coentunnel, genoemd naar de VOC-bestuurder die met veel geweld de positie van de Verenigde Oost-Indische Compagnie op Java en de Molukken versterkte. Nederlanders zijn zich volgens Denk ‘onvoldoende bewust van ons onmenselijke slavernijverleden’.

Grauwe Eeuw

De Grauwe Eeuw voerde eerder onder meer actie in Utrecht, waar straten zijn vernoemd naar ’koloniale massamoordenaars’, zoals de actievoerders de voormalig gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië noemen en is sprake van ‘racistische indoctrinatie’. Er wordt in samenwerking met de gemeente gezocht naar een ’passende oplossing’.

‘Onze nog levende ouders of grootouders hebben de wreedheden van Nederland nog meegemaakt en het is een schande dat wij zouden moeten gaan onderhandelen over een naam van een tunnel. Een volk met enig moreel besef past zo’n naam uit zichzelf aan en zorgt dat ze in het reine komt met haar verleden en de mensen wiens geschiedenis dit ook is,’ aldus de actiegroep.

De Grauwe Eeuw kwam eerder dit jaar al in het nieuws omdat een tipi-tentenkamp in Breda ‘een vorm van racisme’ en ‘koloniale verheerlijking’ genoemd werd. De actiegroep oordeelt dat iemand geen recht heeft om tipi’s te gebruiken wanneer er geen ‘inheemse Amerikanen’ bij betrokken zijn.

Uitzonderlijk

Slechts in uitzonderlijke gevallen is ooit besloten straatnamen te wijzigen. Een voorbeeld is de Amsterdamse Stalinlaan. Die werd in 1946 na de val van het Derde Rijk vernoemd naar Soviet-heerser Jozef Stalin. Na de inval in Hongarije in 1956 werd de naam gewijzigd in Vrijheidslaan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen