Randstad doet het goed, maar blijft achter bij Europese topregio’s

Foto: Wikipedia

De Randstad maakte van 2014 tot en met 2016 een relatief sterk economisch herstel door en staat nu met de groei van het bruto regionaal product zevende in de top 20 van Europese grootstedelijke regio’s. Sinds 2012, toen de Randstad op de veertiende plek stond, is er een aanhoudende verbetering op de ranglijst geweest. Dat blijkt uit de laatste Randstad Monitor.

De werkgelegenheid groeit weer, na een periode van stagnatie. Ook de arbeidsproductiviteit, die steeds belangrijker wordt voor economische groei, neemt toe: de Randstad scoort daarin een vijfde plaats binnen de top 20. De daling van de werkloosheid is ingezet, maar ligt nog wel op een hoger niveau dan voor 2009 en met een gemiddelde jaarlijkse banengroei in de periode 2014-16 van 0,8 procent doen ‘we’ het minder goed dan gemiddeld (1,4 procent) en een stuk minder dan het gemiddelde in de top 5: 2,4 procent. Die top wat betreft economische groei wordt gevormd door achtereenvolgens Stockholm, Warschau, Londen, Madrid en Kopenhagen.

Zeer aantrekkelijk

Wat aantrekkelijkheid betreft hoort de Randstad tot de top dan wel de subtop van Europa, zoals blijkt uit de toppositie met het aantal internationale congressen, het aantal multinationals dat er gevestigd is, het toerisme en de luchtkwaliteit. Met bereikbaarheid (fysiek en digitaal) heeft de Randstad een soortgelijke positie in Europa. Binnen de Randstad concentreert de economische groei zich in de Metropoolregio Amsterdam, waar ook Zaanstad deel van uitmaakt.

Voor verdere economische ontwikkeling zijn stappen vereist op het gebied van kennis (meer hoger opgeleiden, meer buitenlandse studenten) en innovatie (meer research & development). Op die onderdelen hebben de topregio’s in Europa een betere concurrentiepositie.

Bevolkingsgroei

De bevolkingsgroei in de Randstad is betrekkelijk stabiel op de lange termijn. Deze bedroeg gemiddeld 0,6 procent per jaar sinds 1995 en ligt over de jaren 2014-16 met 0,7 procent per jaar op een vergelijkbaar niveau. De bevolkingsgroei van andere grootstedelijke regio’s versnelde, zodat de Randstad nu met eenzelfde toename een relatief trage bevolkingsgroei kent. Dat is in het straatbeeld overigens niet te merken: van 1995 tot en met 2016 kwamen er 986.000 mensen bij. De stedelijke kernen met de hoogste bevolkingsdichtheid treffen zijn Londen, Parijs en München

De Randstad Monitor vergelijkt iedere twee jaar de aantrekkelijkheid van de Randstad met die van andere metropoolregio’s in Europa. Daarbij worden indicatoren gebruikt die een goed beeld geven van de economische, innovatieve, ruimtelijke en sociale ontwikkeling van de Randstad. Dit jaar is het onderzoek voor de tiende keer verricht in opdracht van de samenwerkende Randstadprovincies (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland). Het onderzoek is uitgevoerd door de Netherlands Economic Observatory (NEO).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen