Netwerkbeheerders willen gasleidingen blijven benutten

Foto: Pixabay / Thomas Breher

Netbeheerders willen dat het netwerk van gasleidingen in gebruik blijft als Nederland van het aardgas af gaat. Groen gas uit bijvoorbeeld rest- of gft-afval en waterstof kunnen via deze leidingen naar de huizen toe, aldus Han Slootweg, directeur netstrategie bij de Enexis Groep en hoogleraar Smart Grids aan de TU Eindhoven in het AD.

Zonder gas krijgen we de helft van de huizen op koude dagen niet warm, aldus Slootweg. ‘We hebben gassen nodig, ook in het toekomstige duurzame energiesysteem. Het is echt verstandig om het gasnet te handhaven.’ Het ruim 125.000 kilometer lange netwerk van gasleidingen kan al waterstof verwerken. Netbeheerder Stedin heeft becijferd dat het 700 miljoen euro kost om alle gasaansluitingen in ons land geschikt te maken voor waterstof. Netbeheerders als Liander, Stedin en Enexis werken hard om de laatste ongeschikte leidingen te vervangen. Koppelingen moeten zo strak zijn dat het kleine waterstofmolecuul er niet doorheen kan. ‘Er gaat geen gaskoppeling meer de grond in die niet is geschikt voor waterstof,’ aldus Stedin in het AD.

Gasloze nieuwbouw

Nieuwbouwwoningen die op dit moment worden voorzien van alternatieve energiebronnen krijgen geen aansluitingen meer op het aardgasnetwerk. Die zijn ook prima elektrisch te verwarmen door de goede isolatie en de elektriciteitsnetten zijn er zwaarder uitgevoerd dan in oudere wijken. Huizen van voor 1980 zijn te slecht geïsoleerd om met een warmtepomp op temperatuur te krijgen, aldus Slootweg. Daar is stadsverwarming of gas nodig. In dichtbebouwde stedelijke omgeving is een warmtenet – zoals dat is aangelegd in Zaandam Oost – een goede oplossing. ‘Maar 40 tot 50 procent van de woningen is wat ouder en ligt wat verder uit elkaar. Wij zijn ervan overtuigd dat een gasnet daar ook in de toekomst nodig blijft.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen