Voor vrachtwagenchauffeurs genoeg banen in de regio Zaanstreek

Rijden in een e-truck kan natuurlijk ook.
Rijden in een e-truck kan natuurlijk ook.
Foto: Albert Heijn

De werkgelegenheid in de Randstad blijft achter bij topregio’s in de rest van Europa, zo bleek uit een vergelijkend onderzoek, maar er zijn ook beroepen waarvoor volop vacatures openstaan. Zo staan in en rond de regio Zaanstreek op vacaturesite Indeed alleen al tientallen banen voor vrachtwagenchauffeurs.

Een ware ambassadeur voor dat vak is de bloggende chauffeur William de Zeeuw (25) uit ‘s-Gravendeel, wiens YouTube-filmpjes op internet een grote schare fans hebben. Bijna wekelijks  maakt hij de lange reis van Nederland naar Noorwegen en legt met een camera in de cabine de mooie plekken vast waar hij doorheen rijdt.

De Zeeuw is een man met een missie, die werkt aan het imago van de vrachtwagenchauffeur. ‘We hebben niet echt een goede naam onder andere weggebruikers. Ze hebben vaak last van ons, maar het is niet makkelijk als elk foutje meteen zo opvalt. Mensen denken bovendien alleen maar aan dikke mannen die de hele dag gehaktballen eten, maar ik wil laten zien dat we meer dan dat zijn.’

William hoopt dat zijn vlogs jongeren overhalen om ook vrachtwagenchauffeur te worden. ‘Je kunt goed geld verdienen, maar het werk is heel onregelmatig. Als internationale chauffeur kan ik op elke dag van de week vertrekken en ben ik soms wel twee weken weg, dan is het moeilijk om nog een sociaal leven te hebben,’ zegt hij eerlijk op rtl.nieuws.nl. Onderweg is het aantal internationale ontmoetingen echter groter dan in het overgrote deel van andere beroepen.

Maar hij maakt ook de mooiste reizen en het verveelt nooit. ‘Het is echt een droom om dit werk te doen.’ Wel raadt hij jongeren die willen gaan rijden aan om ook een extra opleiding te doen. ‘Je weet nooit wat je overkomt, of wanneer je wilt stoppen. Dan heb je in ieder geval iets achter de hand.’

Opleiding

Het Regio College biedt in Zaandam de tweejarige mbo-opleiding Chauffeur wegvervoer aan. De beroepsopleidingen staan in het teken van de praktijk. Aankomend vrachtwagenchauffeurs leren hoe hun toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkelen de kennis en vaardigheden die nodig zijn om het werk goed te doen. Ze werken minimaal 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf (transportbedrijf) en gaan één dag per week naar school bij het Regio College.

Een mogelijke vervolgopleiding is Planner wegtransport niveau 3. Leerlingen kunnen zich ook specialiseren in verhuizingen, exceptioneel transport, afvalstoffenvervoer of ADR (gevaarlijke stoffen).

Voor wie solliciteren lastig vindt, hier een voorbeeld van een brief en van een CV. Wel zelf aanpassen aan de eigen situatie, uiteraard. Maar volgens de reacties een goede steun in de rug.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen