Amsterdams platform Boatsters verovert wereldzeeën met ‘boatbnb’

Foto: Pixy.org / 444948/

Zaanse boten hebben zich nog niet ingeschreven, maar in Amsterdam kunnen mensen die een tijdje willen varen inmiddels kiezen uit 27 exemplaren. Boatsters, het het Airbnb voor vakanties op het water, lijkt definitief het anker gelicht te hebben richting een gouden toekomst.

Een beetje vreemd is het wel dat de website van Boatsters meldt ‘40 jaar ervaring’ in de verhuur van boten te hebben, aangezien oprichter Nick Gelevert pas in 2015 met het online platform begon. Boatsters werkt in de deeleconomie, waarbij eigenaren geld kunnen verdienen door hun bezit te verhuren aan andere liefhebbers. Boatsters rekent 15 procent commissie per succesvolle verhuurtransactie. Om een boot te varen moeten zowel de huurder als de boot voldoen aan de eisen van een vaarbewijs.

Grote prijsverschillen

Het Amsterdamse bedrijf is inmiddels actief in 63 landen en heeft meer dan 9000 boten in portefeuille. Er worden voor 500 euro per week boten aangeboden in Kroatië, maar ook voor 250.000 euro op Ibiza. Volgens Gelevert heeft Boatsters onlangs een financiële injectie van ergens tussen de zes ton en een miljoen gekregen. De naam van de geldgever geeft hij niet prijs.

Niet alleen jachten zijn te huur, maar ook kapiteins, ligplaatsen en charters compleet met gastheren en -dames, terwijl Boatsters van het plezier afleidende zaken als verzekeringen voor zijn rekening neemt.

Het bedrijf ging vorig jaar een partnerschap met Microsoft aan, waardoor het grote Amerikaanse technologiebedrijf Boatsters nu ondersteunt met wereldwijde servers en internationale marketingkanalen. Ook in 2016 begon Delta Lloyd met het verstrekken van verzekeringen voor bootdelen. Het voornaamste risico voor eigenaren is eventuele schade tijdens de verhuur. Boatsters werkt overigens met verzekeraar Pantaenius.

Niet door Amsterdam

In de grachten en andere binnenwateren van Amsterdam mogen alleen boten verhuurd worden met een exploitatievergunning uitgegeven door Waternet. Waternet verbiedt het Boatsters-model vanwege mogelijke extra drukte in de toch al volle waterwegen. Er zijn meerdere bedrijven op zoek naar juridische wegen om onder dat verbod uit te komen. Er is echter niets wat waterliefhebbers ervan weerhoudt om met hun gehuurde boot koers te zetten richting de Zaanstreek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen