Wordt Casa nieuwe bodemloze put familie Blokker?

De Xenos-vestiging aan de Westzijde werd nooit een Casa.
Foto: Google Street View

De familie Blokker maakt 69,5 miljoen euro vrij voor een kapitaalinjectie in het Belgisch-Franse woonwarenhuis Casa, dat ruim 500 interieurwinkels heeft in onder meer Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Italië en Marokko. De schulden stegen vorig jaar van 58 naar 110 miljoen euro, zo meldt het Belgische blad De Tijd.

Casa zou het moeilijk hebben omdat andere ketens klanten wegsnoepen, zoals het Nederlandse Action. De keten miste bovendien de digitale boot. Er is pas sinds 2017 een webwinkel en online bestelde artikelen moeten worden afgehaald in de winkel. ‘Een van onze problemen is dat de gemiddelde leeftijd van onze klanten hoog is’, zo citeert De Tijd topman Giane Van Landuyt. ‘De situatie bij Casa doet denken aan die bij zijn voormalige zusterketen Blokker. De in 2011 overleden Jaap Blokker geloofde niet dat e-commerce een succes zou worden en daarom begonnen zijn ketens pas na zijn dood met internetverkoop,’ aldus de analyse van de Belgische krant.

Wel een Casa, toch niet een Casa

De Blokker Holding meldde in het voorjaar van 2018 110 Xenos-winkels te gaan verkopen aan Casa, die allemaal zouden worden omgebouwd. Een kleine twintig bleven later echter toch doordraaien als Xenos-filialen, samen met de rond 60 winkels die buiten de holding om doorgingen onder de naam Xenos. Inmiddels is de keten zelfs gegroeid naar bijna 150 filialen en doet de hele gang van zaken de naam van het bedrijf eer aan: het Griekse woord xenos betekent ‘vreemd’. Casa had zich in 2016 al losgemaakt van moederbedrijf Blokker Holding en rapporteert sindsdien rechtstreeks aan de familie Blokker. Maar in een tegenovergestelde beweging is de expansie van Casa is gestokt bij 36 vestigingen en het merk heeft Zaanstad nooit bereikt. Er zijn wel winkels in Haarlem en Purmerend. De Blokker Holding bestaat inmiddels niet meer en opereert nu onder de naam Mirage Retail Group van eigenaar Michiel Witteveen als eigenaar van onder andere de merknaam Blokker.

 

 

Reacties