Xenos wordt Casa – maar zo’n 60 vestigingen blijven bestaan

Een Casa in het Belgische Dendermonde.
Een Casa in het Belgische Dendermonde.
Foto: Google Street View

Blokker Holding verkoopt 110 Xenos-winkels aan het Belgisch-Franse woonwarenhuis Casa. Al die winkels worden omgebouwd tot Casa, waardoor de formule die in Zaandam een vestiging aan de Westzijde 28 heeft vrijwel uit het straatbeeld zal verdwijnen.

Circa 60 winkels worden buiten de holding voortgezet door de familie Blokker. De precieze invulling van de toekomstige Xenosformule wordt de komende maanden nader bepaald. Voor Xenos wordt een afgeslankt servicekantoor ingericht op een nog nader te bepalen locatie. De eerste 50 Casa-winkels zijn voor het eind van dit jaar omgebouwd, de overige 60 volgen voor de zomer van 2019. Wat er in Zaandam gebeurt is nog onduidelijk.

Casa is een internationale interieurwinkelketen, met 500 vestigingen in België, Luxemburg, Frankrijk, Portugal, Spanje, Zwitserland, Italië en Oostenrijk, zowel filialen als franchisenemers. Casa is eveneens actief op Aruba en in Marokko.

Bij Casa komt het thuisgevoel op de eerste plaats. Met een kwalitatief goed aanbod aan decoratieve en functionele interieurartikelen wil Casa klanten meer laten genieten van het leven thuis. Casa kiest voor betaalbare feelgoodproducten in de categorieën decoratie- en geschenkartikelen, huishoudtextiel, keukenaccessoires en meubelen voor in en rond het huis,’ aldus de keten over zijn missie.

180 banen weg

Door de Xenos-transactie blijft de werkgelegenheid grotendeels behouden, maar 180 van de huidige 2930 Xenos-medewerkers verliezen hun baan door de sluiting van het hoofdkantoor en het distributiecentrum in Waalwijk.

‘Wereldwarenmarkt’ Xenos opende de eerste winkels in 1973, in Utrecht, Eindhoven en Amsterdam. In het daarop volgende decennium kwam de klad erin en wilde moederconcern Steenkolen Handelsvereniging (SHV) er vanaf. Dat lukte uiteindelijk in 1985: de inmiddels negentien winkels kwamen in handen van de Rotterdamse investeringsmaatschappij Wolters Schaberg.

Hoogtepunt in 2015

In 1988 staan er 25 opgefriste winkels met in totaal 400 werknemers en in 1989 neemt Blokker Holding een meerderheidsbelang in Xenos. Vijf jaar later krijgt de retailer alle aandelen in handen en Xenos blijft groeien. Eind 1995 zijn er al 59 Xenos-winkels. Op het hoogtepunt in 2015 staan er 200 Nederlandse vestigingen en 63 in Duitsland.

Begin dat jaar opent Xenos een webwinkel en een nieuw magazijn in Waalwijk, om de verdere groei in Duitsland mogelijk te maken. Er zijn 3900 werknemers. Maar dan begint moederschip Blokker water te maken. Begin 2016 worden 250 banen bij Xenos geschrapt en in dat jaar en 2017 verdwijnen er 30 filialen.

Strategische heroriëntatie

De overdracht van de activiteiten van Xenos is in lijn met de in mei vorig jaar aangekondigde strategische heroriëntatie van de Blokker Holding. Deze houdt in dat het concern zich volledig richt op een gezonde toekomst voor de winkelformule Blokker. De overige ketens worden ondergebracht bij andere partijen. Alleen Big Bazar (inmiddels verdwenen van de Westzijde) en Maxi Toys staan nog in de etalage.

Overigens gaat ook bij Blokker de sanering door: afgelopen zaterdag sloot die zaak de deuren aan de Zuiderhoofdstraat 129 in Krommenie. Eerder verdween Blokker al uit Assendelft.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen