Biomassacentrale begint donderdag met proefdraaien

Foto: Bio Forte

De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord heeft de vergunningsaanvraag in het kader van de Wet natuurbeheer voor de biomassacentrale aan de Pascalstraat in Zaandam ontvankelijk verklaard en daarom kan er donderdag worden begonnen met het testen van de installatie. Bouwer en eigenaar Bio Forte Zaanstad hoopt deze testen, die in totaal twee weken gaan duren, voor de kerst succesvol af te ronden.

De reden dat Bio Forte in afwachting van de definitieve beschikking al begint met testen heeft te maken met het afronden van de bouwfase en ‘met het oog op de garanties’, zo laat het bedrijf in een persbericht weten. Net als duizenden andere (bouw)projecten kreeg ook de eerste Zaanse biomassacentrale te maken met vertraging door onduidelijkheid over de stikstofregelgeving. Met de aangenomen Spoedwet aanpak stikstof en het ontvankelijk verklaren van de vergunning kan Bio Forte nu de volgende stap zetten richting het leveren van duurzame warmte aan het Warmtenet Zaanstad. Via dat warmtenet wordt de flat Perim inmiddels al voorzien van warmte, met behulp van de gasgestookte Hulp Warmte Centrale.

Verkleurende rookpluim

Het eerste vuur’ in de centrale betekent op 12 december het langzaam opwarmen ervan. Stap voor stap worden daarbij testen gedaan om te controleren of alles goed werkt. De biomassacentrale beschikt over zes reinigingsstappen voor de rookgassen. Bij het opstarten worden ook de filters getest om zeker te zijn dat alles onder alle omstandigheden goed werkt. Zo worden er ook enkele tests gedaan waarbij een rookgasreinigingsstap bewust even wordt overgeslagen om na te gaan hoe de andere filters dan reageren. ‘Tijdens deze testen kan de rookpluim uit de schoorsteen wisselend van kleur zijn en kunnen omwonenden hier en daar ook de geur van de houtverbranding ruiken,’ zo waarschuwt Bio Forte.

Bron: Bio Forte

‘Uiterst geringe uitstoot’

Ook wordt er in de testfase wat meer rook uitgestoten dan normaal. ‘Na het testen zal de centrale een uiterst geringe uitstoot van rookgassen en in het bijzonder NOx kennen, reden waarom de provincie de verklaring van ontvankelijkheid afgegeven heeft,’ aldus het bedrijf. Jaarlijks heeft de centrale 7000 tot 8000 ton houtsnippers nodig, wat neerkomt op gemiddeld een vrachtwagen per dag. Onlangs is de eerste lading biomassa al aangevoerd en voor de aankomende testperiode komt daar nog een lading bij. ‘Daarbij gaat het om houtsnippers die vrijkomen bij het onderhoud aan bossen, openbare groenvoorzieningen en parken in Nederland, zoals bijvoorbeeld door Staatsbosbeheer wordt gedaan.’

‘Geen extra bomenkap’

Het beste hout dat daardoor beschikbaar komt wordt gebruikt voor de bouw, meubels en het maken van papier. Een deel van het restmateriaal wordt gebruikt als gecertificeerd stookmateriaal. ‘Er worden dus absoluut geen bomen gekapt voor brandstof. Om zeker te zijn dat de centrale in de komende jaren duurzaam wordt gestookt, heeft Bio Forte de levering volgens de Better Biomassnorm voor twaalf jaar vastgelegd. Better Biomass betekent dat bij park- en bosonderhoud op alle duurzaamheidseisen wordt gelet.’

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen