DZ: biomassacentrale in elk geval geen twaalf jaar operationeel

Foto: Pixabay / Jerzy Gorecki

Democratisch Zaanstad komt vanavond in de gemeenteraad met een motie die het college opdraagt een extern en onafhankelijk onderzoek te starten naar de uitstoot van de biomassacentrale in Zaandam en te bekijken of en hoe lang de periode die de centrale aan de Pascalstraat draait op houtsnippers verkort kan worden. DZ liet eerder zelf onderzoek doen, maar dat werd door het college van tafel geveegd.

Er kwam van de gemeenteraad toestemming voor de biomassacentrale als een ‘tijdelijke maatregel’ van twaalf jaar in de zoektocht naar duurzamere vormen van energievoorziening. Inmiddels kan het opstoken van gezonde bomen echter rekenen op wereldwijde protesten, wordt de duurzaamheid van biomassa alom in twijfel getrokken en roert ook de Zaanse bevolking zich. Onderzoek van het internationale expertisecentrum DNV GL heeft aangetoond dat het opwekken van elektriciteit en de levering van warmte in een kleine biomassacentrale tot 20 procent meer uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof veroorzaakt dan een centrale die volledig op steenkool draait. Dat komt door het lagere rendement en de minder strenge uitstootnormen die voor kleine installaties – zoals de Zaanse – gelden.

Plan B

Onlangs is besloten om de biomassacentrale in het Oost-Groningse Winschoten tijdelijk buiten bedrijf te stellen na van klachten van omwonenden over onder meer ademhalingsproblemen en te verwachten is dat ook in Zaandam veel geklaagd zal worden over de uitstoot, verwacht DZ-raadslid Jos Kerkhoven. Die wil daarom dat er plan B komt als alternatief voor de biomassacentrale. De partij heeft een medestander in de SP ook bij Rosa en GroenLinks groeit de twijfel – maar bij die laatste twee gaat het om coalitiepartijen. 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen