Nieuwe steiger riviercruiseschepen Prins Hendrikkade 25 meter lang

Foto: Google Street View

Er moet een betere aanlegsteiger van 25 meter lang voor riviercruiseschepen komen aan de Prins Hendrikkade in Zaandam om deze groeiende toeristische tak te faciliteren. Daarvoor moeten de huidige walstroomkasten en loopbrug worden verplaatst. Het project gaat zo’n 160.000 euro kosten, waarvan de provincie 125.000 voor haar rekening neemt.

De nieuwe loopbrug krijgt verlichting en er komt een toegangspoort op de kade. De weinig flatteuze walstroomkasten verhuizen naar de steiger, zodat ze niet hinderlijk in de weg staan op de kade. Volgens het college leiden de veranderingen tot ‘een verfraaiing van de aanleglocatie op de Prins Hendrikkade’ en een voor bewoners en bezoekers aantrekkelijker gebied. In verband met onder meer de toekomstige herinrichting van de straat is door de gemeente een klankbordgroep opgericht om de buurtbewoners hierbij te betrekken en die heeft het ontwerp van de aanlegsteiger positief ontvangen.

Snelle groei

De ontwikkeling van riviercruise- en passagiersvaart is de afgelopen jaren hard gegaan. Het aanbod van riviercruisereizen wordt steeds gevarieerder en luxer en de schepen worden steeds groter om meer toeristen te kunnen vervoeren. Omdat goede ligplaatsen voor riviercruise in de regio beperkt zijn, werken Zaanstad en Amsterdam sinds 2015 samen aan een verbetering van de infrastrucruur. De schepen meren nu aan langs de Prins Hendrikkade en bij het Bodecentrum in de Voorzaan. In het voorjaar van 2018 zijn zes nieuwe afmeerpalen geplaatst en sindsdien kunnen ook grotere riviercruiseschepen van 135 meter aanmeren aan de Prins Hendrikkade. Daarnaast is echter nog een aanlegsteiger nodig om de toeristen op een vriendelijke en aantrekkelijke manier te kunnen ontvangen. Die is ingetekend tegenover de huisnummers 5 tot en met 8. Overigens moeten de vriendelijk ontvangen cruisetoeristen in de toekomst wel gaan betalen voor het privilege: de raad heeft met de tegenstemmen van DZ en de PVV een motie aangenomen om hen een dagtoeristentaks van acht euro per persoon te laten afdragen.

De huidige situatie.
Zo moet het gaan worden.

Op de kade zullen volgens de aanvraag vier bolders met verlichting worden geplaatst, op een afstand van zo’n 20 meter van de woningen. Omdat de lichtbundel in de bolders naar beneden is gericht zullen de bewoners daat naar verwachting geen hinder van ondervinden. Omdat de kade ook nu al gebruikt wordt als aanlegplek voor riviercruiseschepen en er ‘geen verandering in intensiteit’ door de nieuwbouw is voorzien én doordat voor de steiger deels gebruik wordt gemaakt van prefab onderdelen is er volgens het college geen relevante stikstoftoename te verwachten en is daarmee die mogelijke belemmering voor de bouw niet waarschijnlijk. Het project ligt bovendien niet in of nabij een van de beschermde Natura 2000-gebieden ligt. Er wordt alleen buiten het broedseizoen gewerkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen