Bouw steiger Prins Hendrikkade vertraagd door stikstofuitspraak

Foto: Google Street View

De nieuwe steiger voor riviercruiseschepen aan het begin van de Prins Hendrikkade in Zaandam laat nog even op zich wachten als gevolg van de stikstofuitspraak van de Raad van State. Wel wordt inmiddels ter voorbereiding op de bouw van de steiger gewerkt aan het verwijderen van het remmingwerk.

Die klus moet op 13 september worden afgerond. Omdat bouwaanvragen inmiddels allemaal apart moeten worden beoordeeld waar het gaat om de verwachte stikstofuitstoot van nieuwe bouwwerken treedt bij heel veel projecten waarvoor de vergunning nog niet onherroepelijk is verleend vertraging op. En zo ook bij deze steiger. Die maakt deel uit van de geplande verbetering van de openbare ruimte in het oostelijke deel van het centrum van Zaandam. De Prins Hendrikkade moet in 2040 een groene boulevard zijn geworden met veel ruimte voor voetgangers, waar de passagiers van riviercruiseschepen ‘een groen venster op de Zaan’ krijgen aangeboden. Omdat de Burcht te klein is bevonden om een stadspark te kunnen zijn, is de Prins Hendrikkade tegen die rijd omgevormd tot een lange boulevard in het verlengde van het plein met een enkele of een dubbele bomenrij.

Zo zou de inrichting van de Prins Hendrikkade eruit kunnen gaan zien. Dit is de Parkkade in Rotterdam, een landschapsontwerp van Piet Oudolf. Zaanstad gebruikte het als voorbeeld in het Perspectief voor Centrum Oost.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen