Twee ovens hersteld bij AEB, gevolgen voor stort Nauerna onduidelijk

Foto: Google Street View

De ingebruikname van twee gereviseerde ovens bij het Afval Energiebedrijf in Amsterdam waardoor de verbandingscapaciteit daar weer flink is opgeschroefd is wethouder Sanna Munnikendam van Zaanstad kennelijk ontgaan: in een brief aan de raad waarin wordt bevestigd dat een fusie tussen AEB en HVC van de baan is wordt er geen melding van gemaakt. De extra stort die nodig was in Nauerna door de problemen in Amsterdam wordt er wel in aangestipt.

Wegens de problemen bij AEB wordt bedrijfsafval tijdelijk ook op de stortplaats Nauerna gestort. De hoeveelheden van dit afval zijn relatief klein. Hierdoor is de verwachting dat Nauerna niet eerder zal sluiten. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe Amsterdam op dit dossier verder gaat acteren,’ aldus de brief. ‘Indien er zich in de komende periode nieuwe relevante feiten en/of ontwikkelingen voordoen, zal ik u uiteraard hierover informeren.’ Sinds 8 oktober draait AEB echter niet langer met slechts twee maar met vier ovens, wat wellicht zou kunnen leiden tot minder afval voor de stortplaatsen die het afval te verwerken kregen dat AEB niet meet kon verbranden toen de capaciteit daar van de ene dag op de andere van zes naar twee ovens ging. Dat gebeurde om veiligheidsredenen vanwege achterstallig inderhoud aan de installaties.

Omleidingskosten

Wethouder Sharon Dijksma heeft de Amsterdamse raad laten weten dat AEB nu weer in staat is om een groter deel van het afval waarvoor contracten waren afgesloten zelf  te verbranden, ‘waardoor de omleidingskosten zullen dalen’. Doordat twee lijnen weer operationeel zijn is ook de warmtelevering van AEB aan Westpoort Warmte op tijd hersteld voor de komende winter, zodat er geen noodvoorziening via dieselgeneratoren hoeft te worden ingezet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen