Spectaculaire stijging aanmerende riviercruiseschepen

Ms Inspire, dat als eerste riviercruiseschip aanlegde in Zaandam.
Ms Inspire, dat als eerste riviercruiseschip aanlegde in Zaandam.
Foto: Gemeente Zaanstad

Het aantal riviercruiseschepen dat Zaanstad aandeed steeg vorig jaar tot 245, tegen 61 een jaar eerder. Samen ontvingen Amsterdam en Zaanstad er liefst 2252, tegen 2007 in 2017. Dat blijkt uit het jaarverslag 2018 van het Havenbedrijf Amsterdam.

Net als de overslag van goederen (die in 2018 met 82,3 miljon ton een nieuw record boekte, hoewel Zaanstad de overslag met een derde zag dalen naar 200.000 ton) piekten ook de cruiseactiviteiten. Bij de zeecruises steeg het aantal calls (aankomsten) in de hoofdstad naar 180 en het aantal passagiers naar 425.000, vergeleken met 134 calls en 333.000 passagiers een jaar eerder.

Er wordt nog steeds gezocht naar een locatie voor een passagiersterminal in de regio, nadat eerder de Zaandamse Achtersluispolder en de Amsterdamse Coenhaven afvielen. De huidige Passenger Terminal Amsterdam kan door de bouw van de beoogde Javabrug in de toekomst geen grote cruiseschepen meer ontvangen.

‘Zaandam’ is een bekende cruisenaam dankzij de Holland America Line.

Geen verdere stijging

Hoewel de zee- en riviercruise groeimarkten zijn en Amsterdam een aantrekkelijke cruisebestemming is, worden dit jaar de recordaantallen van 2018 naar verwachting niet geëvenaard. Aanleiding zijn maatregelen van de gemeente Amsterdam om de door de stad gevoelde overlast door toeristen te beperken, zoals de per 1 januari dit jaar ingevoerde toeristenbelasting voor transitpassagiers. Zeven zeecruiserederijen annuleerden daarop voor 2019 en 2020 in totaal 125 calls voor naar schatting 270.000 passagiers. De riviercruisesector stagneert met name doordat de ligplaatscapaciteit niet wordt uitgebreid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen