Recordjaar Amsterdamse haven; geen goede Zaanse cijfers

Foto: Flickr / Steve Gibson

De Amsterdamse haven heeft vorig jaar met 82,3 miljoen ton een nieuw overslagrecord geboekt, nadat in 2017 de teller stopte op 81,3 miljoen ton. Samen met de andere havens in het Noordzeekanaalgebied kwam daarmee de totale overslag in 2018 uit op 101,8 miljoen ton, eveneens een record. In Zaanstad liep de bedrijvigheid fors terug: een daling van de overslag met 30 procent tot 200.000 ton.

IJmuiden noteerde ook een winst (een procent meer tot 18,6 miljoen ton) terwijl Beverwijk een daling van negen procent kende tot 700.000 ton, aldus de voorlopige overslagcijfers van het Havenbedrijf Amsterdam. De cijfers over het eerste halfjaar gaven nog een veel slechter beeld te zien, ook voor Zaanstad. De daling bedroeg toen bijna 60 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Meer agribulk, weer minder kolen

Het record in de Amsterdamse haven is met name veroorzaakt door negentien procent meer overslag van agribulk, tot 8,4 miljoen ton, en de groei van van het aantal containers met maar liefst 68 procent. Deze flinke stijging komt onder meer door de vaste lijndienst van Samskip naar het Verenigd Koninkrijk. Ook steeg de overslag van bouwproducten met acht procent tot 7,4 miljoen ton. De totale fossiele overslag daalde. De kolenoverslag met achttien procent tot dertien miljoen ton. Dit was het vierde jaar op rij dat er minder kolen verwerkt werden. De overslag in olieproducten stabiliseerde in 2018 tot 44,5 miljoen ton.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen