Wethouder in zijn nopjes met komst Royal Huisman

Het door Royal Huisman gebouwde zeiljacht Meteor.
Het door Royal Huisman gebouwde zeiljacht Meteor.
Foto: Twitter / The Superyacht Cup Palma

Wethouder Gerard Ram van Economische Zaken is in zijn nopjes met de komst van bouwer van superjachten Royal Huisman naar Zaandam: ‘Scheepsbouw is al sinds de tijd van de VOC geworteld in de Zaanstreek. Met de vestiging van Royal Huisman zien we een versterking van het jachtbouwcluster wat bijdraagt aan de economie van de toekomst,’ zegt hij in een persbericht.

Hoewel in de media de uitbreiding van de scheepsbouwer uit Vollenhove algemeen wordt aangekondigd als een nevenvestiging in de Amsterdamse haven, ziet Ram een bedrijf dat met hoogwaardige werkgelegenheid en een lage milieucategorie uitstekend past bij het plan om de toch echt Zaanse Achtersluispolder te transformeren tot een woon-werkgebied. Royal Huisman gaat aan de slag op de voormalige werf van Holland Jachtbouw, waar drie hallen worden gehuurd van het Amsterdamse Havenbedrijf. Dat is sinds gisteren eigenaar van de werf.

Nederland is een wereldspeler op het gebied van superjachten. Na Feadship Royal van Lent in 2016 is Huisman de tweede superjachtbouwer in het havengebied rond de hoofdstad. Haventopman Koen Overtoom ziet er de bevestiging in dat het de goede kant op gaat met de ambitie om te groeien tot een superyacht hub. ‘Deze regio wordt als zeer aantrekkelijk ervaren door bedrijven uit de jachtbouw vanwege hoogwaardig geschoold personeel, een internationale luchthaven en natuurlijk de ondernemerszin,’ is zijn ervaring. Volgens het FD is de verwachting dat binnenkort 50 tot 75 werknemers voor de bouwer van luxe zeiljachten in Zaandam zullen werken.

Onderhoud en verbouwingen

De hoogste baas van Huisman is eveneens een tevreden man. ‘Door de uitbreiding van onze faciliteiten in de regio Amsterdam, kunnen we een passend antwoord geven op de toenemende vraag van bestaande en nieuwe klanten. Deze tweede werf zal gedurende lange termijn een prachtige aanvulling zijn op onze bestaande locatie in Vollenhove voor zowel nieuwbouw als voor de diensten van ons Huisfit team,’ aldus Jan Timmerman.


Royal Huisman werd in 1884 opgericht in het noordwesten van Overijssel. Het bedrijf is vanuit zijn oorsprong als ambachtelijk bouwer van kleine houten vissersboten uitgegroeid tot een zeer gerenommeerde bouwer van grote custom built zeil- en motorjachten, die vaak als de beste in de wereld worden betiteld. In 1984 ontving de werf het predicaat Koninklijk. Royal Huisman voert ook groot onderhoud en verbouwingen aan jachten uit onder de noemer ‘Huisfit’. Dat werk zal straks vooral in Zaandam worden gedaan.

 

Reacties

Cookieinstellingen