SP wil actuele cijfers over effecten flextensie op tafel krijgen

Foto: PxHere

De SP zet net als de PvdA in januari 2017 vraagtekens bij de effectiviteit van flextensie, een regeling die mensen met een bijstandsuitkering kansen moet geven om weer aan het werk te komen via tijdelijke opdrachten. Uit de beantwoording van de vragen van de PvdA bleek destijds dat 57 procent van de deelnemers na flextensie betaald aan het werk was gegaan, maar bijna allemaal met tijdelijke contracten.

Flextensie is een verdienmodel voor het bedrijf Flextensie, voor de gemeente en voor de werkgever,’ stelt de SP nu. ‘De werknemer moet het doen met een geringe, tijdelijke inkomensvooruitgang, structurele inkomensonzekerheid en de hoop op een beter perspectief.’ In Zaanstad werkt onder meer Werkom met flextensie. SP-raadslid Evert Hartog heeft er nu schriftelijke vragen over gesteld en wil onder meer de meest actuele cijfers over de doorstroming naar vast werk te weten komen.

Hoeveel van de mensen die via flextensie aan het werk zijn gegaan moeten bij de werkende armen worden gerekend en blijven uitstromers uit de bijstand naar een tijdelijke baan in het zicht van de gemeente, zijn andere vragen. De hamvraag is of de financiële situatie van werknemers via flextensie duurzaam verbeterd is en er dus van een succesvolle werkwijze kan worden gesproken.

Andere tijden

Het bedrijf Flextensie is opgericht in een economisch moeilijke tijd met veel werkloosheid, herinnert Hartog zich en mede-oprichter Suzanne de Visser heeft ooit gezegd dat het mooiste zou zijn als flextensie op een dag niet meer nodig is. Nu staat de economie er heel anders voor dan destijds en is er grote vraag naar banen. Als er daarom een moment is om afscheid te nemen van flextensie dan zou dat nu moeten zijn, meent de SP. Of ziet de gemeente flextensie als een structureel instrument dat blijvend zal worden ingezet?

De cocktail van flexibele tijdelijke banen, kostendelersnorm, toeslagen en een structureel laag en onzeker inkomen is giftig en houdt mensen gevangen in armoede. De gemeente houdt met flextensie tijdelijke onzekere banen met weinig inkomen in stand. Wat gaat de gemeente doen om uit deze giftige cocktail te komen en mensen blijvend perspectief te geven op bestaanszekerheid,’ wil Hartog wel eens horen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen