Antikapitalisten richten pijlen op Vanilla en de gemeente

Het hoofdkantoor van Vanilla in Wormerveer.
Het hoofdkantoor van Vanilla in Wormerveer.
Foto: Google Street View

Doorbraak.eu bindt de strijd aan met modehuis Vanilla in Wormerveer. Volgens een bericht op de website blijkt uit WOB-documenten verstrekt door de gemeente dat het bedrijf ‘baanlozen laat dwangarbeiden via de Flextensie-constructie’.

‘Flextensie is een koppelbaas die baanlozen ronselt voor dwangarbeid. Zeven bijstandsgerechtigden zijn in 2017 samen in totaal 160,5 uur tewerkgesteld zonder loon én zonder arbeidsrechten door het ‘chique’, ‘verantwoord ondernemende’ Vanilia’, aldus het bericht. Vanilla is bevestigd in het historische pakhuis De Adelaar aan de Zaan. Het damesmodemerk Vanilia bestaat sinds 1983 en werd in 1991 overgenomen door Michel Hulzebosch. De modeketen heeft negentien boetieks en vier shop-in-shops in de Bijenkorf.

‘Dwangarbeid’

‘De zeven baanlozen die in 2017 voor het bedrijf dwangarbeid hebben gedaan, hebben waarschijnlijk gewerkt in de Vanilia Outlet in Zaandam. Wij vermoeden dat Vanilia nog meer bijstandsgerechtigden uitbuit via de Flextensie-constructie, in samenwerking met de gemeente Zaanstad,’ aldus de website. ‘Ieder gewerkt uur door een uitkeringsgerechtigde zonder loon en zonder arbeidsrechten is een uur te veel. Daar kan geen knullige ‘premie’ van twee euro per uur of een intentieverklaring als het door Vanilla ondertekende Convenant Duurzame Kleding en Textiel iets aan ‘verzachten’.’

Doorbraak.eu strijdt voor een rechtvaardiger samenleving en zegt de uitwassen van het kapitalisme aan de kaak te willen stellen. De website publiceerde in december 2016 een artikel over de oprichters van Flextensie Nederland B.V. en over de uitrol van hun constructie. Na ophef daarover en na een onderzoeksrapportage (2017) in opdracht van voormalig PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma leek wat betreft overheden en Flextensie de kous hiermee af, aldus de website. Maar om nog meer aan de weet te komen deed het Buro Jansen & Janssen een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur om meer informatie boven tafel te krijgen. De Zaanse stukken die dat opleverde zijn hier te downloaden.

 

Reacties

Cookieinstellingen