Vervroegde sluiting kolencentrale kost minstens 200 banen

Foto: Google / Lex van Doorn

Het naar voren halen van de sluiting van de Hemwegcentrale in Amsterdam gaat zo’n 200 mensen hun baan kosten bij Nuon en mogelijk leidt het kabinetsbesluit ook tot banenverlies bij de kolenoverslag van OBA. Beide bedrijven gingen ervan uit dat de kolencentrale pas eind 2024 dicht zou gaan, maar dat wordt vijf jaar eerder. De gemeenteraad van Zaanstad nam in 2017 een motie ter ondersteuning van een snellere sluiting van de Nuon-centrale aan.

Het energiebedrijf is een grote klant van OBA: de Hemwegcentrale verbruikt jaarlijks 1,5 tot 1,8 miljoen ton steenkool. Het overslagbedrijf gaat dan ook om compensatie vragen aan Klimaatminiser Eric Wiebes. Voor de werknemers van Nuon ligt volgens de bewindsman ‘een ordentelijk sociaal plan’ klaar. De vervroegde sluiting van de Hembrugcentrale moet eraan bijdragen de doelstellingen in het Urgenda-vonnis te halen: volgens de rechter moet de overheid zich houden aan de CO2- reductie van 25 procent in 2020 ten opzichte van 1990, zoals dat in het eigen beleid is vastgelegd.

Nuon-compensatie onbekend

Hoeveel geld Nuon krijgt ter compensatie is nog onbekend. Het bedrijf deed twee jaar geleden zelf het voorstel om in ruil voor 55 miljoen de activiteiten in Westpoort te staken. Verreweg het grootste deel daarvan, 40 miljoen euro, was bedoeld om de werknemers op te vangen.

Nu nog vijf kolencentrales

Er zijn nu nog vijf kolencentrales in werking in ons land. De ouste twee, de Hemwegcentrale die in 1994 in bedrijf werd genomen en de Amercentrale in het Noord-Brabantse Geertruidenberg uit 1993 zouden oorspronkelijk uiterlijk eind 2024 gesloten worden, de overige drie – twee op de Maasvlakte en een in de Eemshaven in Delfzijl – in 2030. Bij dat laatste trio is het nog een optie om over te schakelen op alternatieve brandstoffen zoals landbouwafval.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen