Sluiting van Hemwegcentrale in 2020 opeens weer een optie

Foto: Wikimedia

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat werkt aan ‘aanvullende pakketten met maatregelen’ voor het geval het Nederland niet lukt om de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25 procent terug te dringen en een van de opties is het eerder sluiten van de kolencentrales in Amsterdam en Geertruidenberg. Dat zou dan vier jaar naar voren worden gehaald.

Na het Urgenda-vonnis in hoger beroep is de vrijblijvendheid van de klimaatdoelstellingen af: het kabinet dient zich daar volgens de rechter aan te houden of verzaakt anders haar zorgplicht en overtreedt het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. In september meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de totale uitstoot aan broeikasgassen vorig slechts dertien procent lager was dan in 1990. Een reductie die zes jaar geleden al werd gerealiseerd en waarna er geen vooruitgang meer is geboekt. Nederland voldoet daarmee bij lange na niet aan het Urgenda-vonnis uit 2015: daarin staat immers dat Nederland 25 procent zou moet reduceren in 2020.

De CO2-uitstoot is nog net zo hoog als in 1990. Die van de overige broeikasgassen zijn wel gedaald. Het is echter de CO2 die het langste blijft hangen in de atmosfeer en die het meeste effect heeft op klimaatverandering, aldus Urgenda. De CO2-uitstoot kan wel fors omlaag door het sluiten van de Hemwegcentrale in Amsterdam en de Amercentrale in Noord-Brabant, die nu is voorzien voor 2024. Dat zijn de oudse twee van het land. Alle andere kolengestookte centrales hebben nog tot 2030.

Onderzoek

Het Planbureau voor de Leefomgeving onderzoekt volgens Wiebes nog eens of Nederland tekortschiet bij het terugdringen van broeikasgassen en of er drastische ingrepen nodig zijn.

 


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen