Raad kan opgelucht ademhalen: Hemwegcentrale voor 2025 dicht

Foto: Wikimedia

De (ook) aan de overkant van het Noordzeekanaal verfoeide Hemwegcentrale moet uiterlijk in 2024 sluiten, zo heeft het kabinet besloten. De twee oudste kolencentrales in Nederland, de Amercentrale in Geertruidenberg en het bedrijf in Amsterdam moeten op 1 januari 2025 dicht zijn of zijn overgestapt op andere brandstoffen.

De resterende drie kolencentrales, die een hoger rendement hebben, krijgen nog een uitloop tot 2030 de tijd. Allemaal zouden dover moeten zijn gegaan op biomassa, vindt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, die met een wet komt die het gebruik van steenkool voor elektriciteitsopwekking verbiedt.

Werk voor 200 mensen

Volgens Nuon is overschakelen op een andere brandstof voor de Hemwegcentrale onmogelijk. Bij die laatste kolencentrale van het elektriciteitsbedrijf werken 200 mensen.

Het energiebedrijf bood eerder aan om de Hemwegcentrale al in 2020 te sluiten, maar vroeg daarvoor een vergoeding van 55 miljoen euro. Wiebes zei gisteren dat van compensatie geen sprake kan zijn: de energiebedrijven hebben volgens hem voldoende tijd om op de nieuwe werkelijkheid te anticiperen.

Motie gemeenteraad Zaanstad

De gemeenteraad van Zaanstad nam in april vorig jaar een motie van de PvdA, D66, GroenLinks, de SP en Rosa aan die het college opdroeg bestuurlijke druk uit te gaan oefenen om de sluiting van de Hemwegcentrale te bespoedigen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen