Minister niet ongerust over bouwtoezicht na instorting Deka-garage

Foto: Google Street View

Tijdens de bouw van de in september deels ingestorte Deka-parkeergarage in Wormerveer is het inderdaad vijf keer voorgekomen dat gemeentelijke controleurs constateerden dat er gebouwd werd zonder dat vooraf constructietekeningen en -berekeningen aan de gemeente waren overlegd.

De gemeente heeft hierop steeds de bouwer aangesproken en die heeft vervolgens alsnog tekeningen en berekeningen ter beoordeling aan de gemeente gestuurd, antwoordt minister Kajsa Ollongren op schriftelijke vragen van VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis. Ze vindt – op grond van informatie van Zaanstad – niet dat gemeente moeite heeft om structureel voldoende bouwtoezicht te houden.

Nieuwe vorm van toezicht

De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) bepaalt dat iedere gemeente handhavingsbeleid en een uitvoeringsprogramma moet hebben. Het wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het bouwen introduceert daarbij als aanvulling een onafhankelijke en professionele kwaliteitsborger die gedurende het hele ontwerp- en uitvoeringsproces toezicht houdt. Dit omdat bouwwerken steeds complexer worden en de wettelijke eisen steeds verder uitgewerkt en aangescherpt worden, vooral met betrekking energiebesparing en duurzaamheid.

Geen ingrijpen minister

Koerhuis had de minister gevraagd of zij bereid was ‘om in de gemeente Zaanstad in te grijpen om de bouwveiligheid te garanderen tot de Eerste Kamer de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen heeft behandeld’, maar Ollongren schrijft daartoe niet bevoegd te zijn. Ze meldt wel dat alle gemeenten te maken hebben met de toenemende complexiteit van het bouwtoezicht en ‘daarnaast hebben veel gemeenten moeite om voldoende deskundig eigen personeel te werven voor het uitvoeren van deze wettelijke taak.’

Op de vraag wat de bewindsvrouw gaat doen om nog meer instortende parkeergarages te voorkomen – Koerhuis had ook de nodige vragen over de calamiteit in Eindhoven vorig jaar – luidt het antwoord dat Ollongren reageert op grond van definitieve onderzoeksrapporten en aan de hand daarvan bepaalt of er aanleiding is tot landelijke acties bij soortgelijke parkeergarages of bouwconstructies. De onderzoeken naar de instorting in Wormerveer zijn nog geen van alle afgerond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen