Reclame Code Commissie tikt Tata Steel op de vingers

Foto: Google / Bart van Dijk

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft Tata Steel op de vingers getikt voor reclame-uitingen waarin de staalfabriek stelde de uitstoot van schadelijke stoffen met 50 procent te hebben verminderd. Volgens de commissie is niet aangetoond dat deze claim klopt. Tata wordt opgeroepen om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Op onder meer Facebook, Twitter (nu X) en de eigen website stelt Tata Steel sinds 2019 de uitstoot van schadelijke PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) gehalveerd te hebben. Volgens het staalbedrijf kloppen deze uitingen, waarbij naar een rapport wordt verwezen dat dit moet bevestigen. Greenpeace had de klacht ingediend en stelt dat de totale PAK-uitstoot nooit in kaart is gebracht, omdat enkel gekeken is naar een paar locaties. De reclamewaakhond is het daarmee eens.

Kooksgasfabriek

In het rapport gaat het over maatregelen die Tata Steel op vier locaties heeft getroffen om het aantal schadelijke stoffen te verminderen. Bij drie van deze vier plekken is de uitstoot gemeten door geaccrediteerde bureaus. De Kooksgasfabriek is echter buiten beschouwing gebleven, signaleert de RCC op basis van het rappor, en dat terwijl dit volgens het rapport ook een belangrijke bron voor PAK is. Mede daarom ‘valt niet uit te sluiten dat de vermindering van de PAK-uitstoot door Tata Steel in werkelijkheid kleiner is dan in de bestreden claim vermeld,’ aldus de RCC.

Reactie Tata

Tata Steel kan nog tegen de uitspraak in beroep gaan. Een woordvoerder laat weten dat het bedrijf daarover in beraad is. ‘We zijn het niet eens met het oordeel op dit punt van de RCC,’ zegt hij. ‘Wij staan achter onze claims, die gebaseerd zijn op verschillende metingen en rapporten.’ Overigens is de RCC niet bevoegd om partijen op te roepen tot een rectificatie van uitingen. De staalfabriek hoeft de reclames daarom ook niet te corrigeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen