Staat voor de rechter gedaagd door luchtvaartbranche

Foto: Flickr / Bas Bogers

De Staat krijgt niet alleen met omwonenden van Schiphol te maken in de rechtszaal, maar ook met de luchtvaartbranche. Die spant een kort geding aan tegen de overheid vanwege de voorgenomen krimp van Schiphol. Onder meer KLM, Transavia, TUI en Corendon willen dat voorkomen. Milieuorganisaties reageren teleurgesteld.

De krimp zou in strijd zijn met nationale, Europese en internationale regelgeving en ook heeft de overheid volgens de maatschappijen geen alternatieven onderzocht. Ook KLM-partner Delta Air Lines en de Britse budgetluchtvaartmaatschappij EasyJet hebben zich bij het initiatief aangesloten. Ook branchevereniging Barin voor in Nederland actieve luchtvaartbedrijven ondersteunt de gang naar de rechter, net als de collega’s van Airlines for Europe en de European Regions Airline Association.

Al verbeteringen doorgevoerd

De luchtvaartmaatschappijen wijzen op het belang van een goed verbindingennetwerk op Schiphol, net als KLM al eerder deed. Maar ook stellen ze dat de capaciteitsreductie de Nederlandse economie zou schaden en dat de luchtvaart ‘aantoonbaar resultaat boekt als het gaat om minder CO2-uitstoot en geluid’. De KLM Groep, waar ook Transavia, Martinair en KLM Cityhopper onder vallen spant het kort geding aan. Het bedrijf is goed voor 60 procent van de luchtvaart vanaf Schiphol.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat in een reactie weten niet op de inhoudelijke argumenten van de organisaties in te kunnen gaan nu de zaak voor de rechter komt. Wel zegt het departement dat het aantal vliegbewegingen omlaag moet vanwege de omwonenden en het milieu en dat het nog altijd de bedoeling is om het aantal vliegbewegingen in november volgend jaar te verlagen tot 440.000. Behalve in dit kort geding zal de Staat de krimpbeslissing ook nog in een ander kort geding moeten verdedigen. De internationale luchtvaartbranchevereniging Iata spant dat samen met een groep andere luchtvaartmaatschappijen aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen