Eerste waarschuwingen energievretende kantoren de deur uit

Foto: Pixabay / MVOP

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied is begonnen met de handhaving van de verplichting voor kantoren vanaf 100 vierkante meter om minimaal een energielabel C te hebben. Bijna de helft van de kantoren voldoet niet, blijkt uit een inventarisatie van de dienst. Dat kwam eerder ook al naar voren in Zaanstad.

De eerste waarschuwingsbrieven zijn vandaag verstuurd. Als de verplichte maatregelen niet binnen twaalf weken zijn genomen of er geen concreet verbeterplan met planning is ingediend, kan er een last onder dwangsom volgen. Dat betekent dat de eigenaar nog even de tijd krijgt om aan de regels te voldoen, maar een bedrag verbeurt bij nalatigheid. De Rijksoverheid streeft ernaar zoveel mogelijk gebouwen energiezuinig te maken. Sinds 1 januari dit jaar is een energielabel voor kantoorgebouwen verplicht en mag een kantoorgebouw zonder label niet meer als zodanig gebruikt worden.

Twijfelgevallen

De Omgevingsdienst benadrukt dat de handhaving er niet op gericht is om bedrijven te sluiten, maar geeft met de waarschuwingsbrief wel aan dat de tijd van vrijblijvendheid voorbij is. De dienst verwacht dat daardoor de kantoren zo snel mogelijk zullen worden aangepakt. Er zijn ook nog gebouwen waarvan nog niet vaststaat of deze onder de verplichting vallen. Het gaat dan veelal om werkplaatsen met een kantoor erbij. Dat zijn er ruim 800 in het werkgebied van de omgevingsdienst, die er nader onderzoek naar doet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen