Eigenaren Zaanse kantoorpanden laks met verkrijgen C-label

Foto: PxHere / Rawpixel.com

Eigenaren van Zaanse kantoorgebouwen hebben veelal geen haast gemaakt met de verduurzaming van hun panden om zo te kunnen voldoen aan het per 1 januari verplichte energielabel C. Dat moet worden doorgegeven aan EP-online, de landelijke database voor energielabels en energieprestatie-indicatoren van gebouwen.

Van de 271 kantoorgebouwen in Zaanstad die aan de labelverplichting moeten voldoen hadden medio dit jaar 74 een label C doorgeven, voldeden 39 nog niet aan de eisen en kwam het aantal panden zonder registratie op 158. ‘Feitelijk voldeden medio 2022 197 panden nog niet aan label C,’ schrijft werthouder René Tuijn aan de raad. Met ingang van 2023 zijn bijna alle kantoren in Nederland die groter zijn dan 100 vierkante meter wettelijk verplicht om minimaal een energielabel C te hebben. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld monumenten of panden die binnen twee jaar worden verlaten.

Gemakkelijke ingrepen

Om aan de eisen van het energielabel C te kunnen voldoen, mag een kantoorpand maximaal 225 kWh fossiele energie per vierkante meter per jaar gebruiken. Dat is relatief gemakkelijk te bereiken door zaken als een goede isolatie, dubbel glas en ledverlichting. In overleg met de gemeente en de Green Business Club Zaanstad hield de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied in 2021 twee webinars om kantooreigenaren bij te praten over de veranderingen, maar daar kwamen maar tien tot vijftien deelnemers op af.

Gratis scans

Slechts één eigenaar maakte vervolgens gebruik gemaakt van de door de gemeente aangeboden gratis energiescan en trof op basis daarvan maatregelen. Na belacties om eigenaren wakker te schudden zijn inmiddels van de 50 beschikbare scans 22 in uitvoering. Ze worden uitgevoerd door het adviesbureau Klimaatroute. ‘Het is de verwachting dat de inzet van de energiescans er toe zal leiden dat de panden waarvan deze scans zijn gemaakt begin 2023 zullen voldoen aan energielabel C,’ aldus de wethouder.

Controles

Hierdoor resteren naar zijn inschatting circa 150 kantoren die begin 2023 nog niet voldoen aan de labelverplichting. De Omgevingsdienst stuurt deze groep een waarschuwingsbrief. Hardnekkige laksheid kan grote gevolgen hebben. Begin volgend jaar start de omgevingsdienst met het toezicht op de labelverplichting en hanteert daarbij een aantal stappen: eerst een waarschuwingsbrief omm de zaak binnen twaalf weken te regelen, weken vermeld, dan handhaving met een last onder dwangsom, dan de verbeuring van de dwangsom en als laatste maatregel de sluiting van het pand.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen