Vrijdag staking leerlingen- en zorgvervoer, maar niet bij Noot

Foto: Twitter

Werknemers in het leerlingen- en zorgvervoer in onder andere Noord-Holland gaan vrijdag staken om een betere CAO te krijgen, aldus de FNV. Bij het in Zaanstad actieve bedrijf Noot wordt geen actie gevoerd, wel bij Munckhof. In Oostzaan lopen de stakers ’s ochtends in een mars naar de werkgever om daar een bijeenkomst te houden.

Om de impact voor de kwetsbare groep passagiers zo klein mogelijk te houden zijn de stakingen nu nog beperkt tot vier bedrijven. Als de werkgeversorganisatie niet ingaat op de CAO-eisen van de FNV-leden, volgen volgende week nieuwe stakingen. Bestuurder Meindert de Gorter van FNV Zorgvervoer en taxi zegt dat de stakende medewerkers als geen ander weten wat dit betekent voor de passagiers, maar dat ze desondanks geen andere uitweg zien dan het werk neer te leggen.

22.000 mensen

‘Een goede CAO is absoluut noodzakelijk voor een gezonde sector. Zo blijven er ook in de toekomst gedreven chauffeurs over om de passagiers naar school, ziekenhuis en dagbesteding te rijden.’ In de sector werken 22.000 mensen, voornamelijk met een parttime contract van gemiddeld 20 uur per week. De werkgevers vinden hun bod van acht procent loon erbij in 2023 en nog eens vier procent in 2024 ‘gewoon heel goed’.

Vorige eeuw

De moeizame onderhandelingen over een nieuwe CAO lopen al vanaf mei. ‘Werkgevers blijven vasthouden aan loon en werk- en pauzetijden uit een vorige eeuw. Zelfs een petitie met 2500 handtekeningen maakte geen indruk. En de eisen van de chauffeurs zijn heel normaal. Ze willen een loon waarmee ze boodschappen en rekeningen kunnen betalen, als ze geen pauze hebben kunnen nemen willen ze dat die tijd niet meer op het salaris wordt ingehouden en ze willen gewoon doorbetaald worden als ze een keer ziek zijn,’ aldus Gorter.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen