Van Fred Kroket op HoogTij bijna niets meer terug te vinden

Foto: Facebook / Fred Kroket

De populaire zaak van Fred Kroket op HoogTij is verleden tijd. Ondernemer Fred Voskuil heeft via Facebook laten weten dat na twee jaar alles wat hij had opgebouwd met zijn bedrijf weer weg: ‘Bijna weer alles opgeruimd’. Een nieuwe bron van inkomsten heeft hij nog niet gevonden: ‘Vooralsnog geen nieuwe uitdaging. Eerst bijkomen uithuilen en opnieuw iets zoeken.

Klanten maakten zich boos en de politiek nam het voor hem op, maar het heeft allemaal niets geholpen. De toenmalige wethouder van Economische Zaken Hans Krieger suste verontwaardigde raadsleden met de belofte dat het allemaal zo’n vaart niet zou lopen en dat Voskuil een eerlijke kans zou krijgen bij de Europese aanbesteding van de vervangende horeca die er moet komen, maar uiteindelijk liep dat voor de Zaankanter op niets uit. Onder de stukken over de afgelopen coalitieonderhandelingen zit ook het document ‘Overige vragen‘, waaruit blijkt dat hij van meet af aan eigenlijk kansloos was.

Wet- en regelgeving

‘We willen het lokale ondernemersklimaat bevorderen door bij meervoudig onderhandse
aanbestedingen minimaal één Zaanse ondernemer uit te nodigen en bij Europese aanbestedingen ondernemers actief te informeren (via TenderNed, de gemeentelijke website en/of social media),’ is daar te lezen. ‘De gemeente dient zich bij Europese aanbestedingen aan specifieke wet- en regelgeving te houden. Hierdoor is het niet mogelijk om lokale ondernemers voorrang te geven bij deze aanbestedingen.’

Kansen

Met als vervolg: ‘De meeste kansen voor lokale ondernemers liggen juist bij de onderhandse aanbestedingen. Bij deze aanbestedingen kunnen lokale ondernemers actief uitgenodigd worden (tenminste één lokale ondernemer en bij voorkeur drie als er voldoende aanbod is). We selecteren veelal op basis van de prijs én de kwaliteit. Ook wordt er steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid en social return on investment.’ Dat kleine lokale spelers bij zo’n Europese tender eigenlijk geen kans maken, dat wist Krieger natuurlijk ook.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen