Ook ChristenUnie trekt zich lot Fred Kroket aan

Foto: Facebook / Fred Kroket

Na de POV trekt ook de ChristenUnie zich het lot aan van ondernemer Fred Voskuil, eigenaar van de florerende snackwagen Fred Kroket op industrieterrein HoogTij in Westzaan die zijn stek daar dreigt kwijt te raken. Hij begon er vorig jaar mee nadat hij – door corona gedwongen – zijn tentenverhuurbedrijf had moeten opdoeken.

De snackwagen is inmiddels wijd en zijd bekend en vervult een belangrijke functie voor passanten, chauffeurs, bezoekers van de tegenovergelegen gevangenis en voor inwoners van Westzaan, aldus CU-steunfractielid Hanneke Veurink – Malda. Dat blijkt ook uit de vele ondertekenaars (vanochtend ruim 2870) van de petitie Red Fred Kroket. Dat een multinational in fastfood een kleine Zaanse ondernemer met een gewaardeerd eigen assortiment het brood uit de mond dreigt te stoten stuit op verzet en ongeloof richting de gemeente: die kan dot toch niet zomaar laten gebeuren?

Op losse schroeven

Voor de plek van Fred Kroket op HoogTij is in eerste instantie een jaarcontract afgesloten, met een evaluatie na een halfjaar. Deze evaluatie heeft onlangs plaatsgevonden en daarbij bleek dat er voor de standplaats van de snackwagen andere plannen zijn. Een kavel iets verderop kopen is een optie, maar daar zijn al meer gegadigden voor en volgens de POV zou het daarbij onder meer gaan om BurgerKing. De toekomst van Fred Kroket staat daarmee op losse schroeven.

Luisterend oor

De ChristenUnie houdt het college tijdens het vragenuurtje van de raad morgenavond voor dat ‘het in ieders voordeel is’ wanneer ondernemers zoals Voskuil die getroffen door de gevolgen van Covid-19 een alternatief vinden om in hun eigen onderhoud te voorzien. Waarom wordt er dan gesproken over beĆ«indiging van zijn standplaats? De partij heeft bovendien begrepen dat de uitbater bezoekers van de naastgelegen Penitentiaire Inrichting naast ‘een kroket’ ook een luisterend oor biedt, waarmee hij een waardevolle dubbelfunctie heeft gekregen.

Ook kleinere kavels nodig

De ChristenUnie vindt in zijn algemeenheid dat er op HoogTij naast grote bedrijven ook plek zou moeten zijn voor kleine lokale ondernemers. Er zijn meer plannenmakers die tegen het ontbreken van kleinere kavels voor hun bedrijven aanlopen, aldus Veurink – Malda. Die wil weten hoe het college daar tegenaan kijkt. Daarnaast verzoekt ze het dagelijks bestuur om opnieuw met Voskuil in gesprek te gaan over diens opties op HoogTij en om hem daarbij perspectief te bieden om er ook in de toekomst te kunnen blijven ondernemen. De petitie wordt morgenmiddag aangeboden aan wethouder van Economische Zaken Hans Krieger.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen