Snackwagen Fred Kroket plots op drijfzand in Westzaan

Foto: Facebook /Fred Kroket

Moet de succesvolle startende onderneming Fred Kroket op industrietrrein HoogTij in Westzaan wijken voor een vestiging van BurgerKing en een parkeerplaats voor honderden vrachtwagens, touringcars en andere bedrijfsvoertuigen die er ook kunnen staan om in te overnachten of die er tijdelijk gestald kunnen worden? En wist de gemeente dat al toen ze een tijdelijke huurovereenkomst voor de locatie sloot met ondernemer Fred Voskuil?

Dat is wat de POV van de gemeente te weten wil komen. In het eerste kwartaal van vorig jaar zag Voskuil zich genoodzaakt om zijn bedrijf in de tentenverhuur te staken vanwege onder andere de afgelasting van alle evenementen door de coronapandemie. Hij week uit naar de cafetariabranche en begon aan de Kleine Steng medio 2020 zijn snackwagen Fred Kroket. En met veel succes, want Voskuil bouwde een gestaag groeiende klantenkring op en begon na te denken over een permanente vestiging. Want had een ambtenaar van Zaanstad hem niet verteld dat er in de toekomst een mogelijkheid zou komen om in de nabijheid van de gehuurde plek daarvoor een stukje grond een te kopen?

Droom in duigen

Die droom is echter in duigen gevallen. Tijdens een evaluatiegesprek over zes maanden Fred Kroket bleek dat er kapers op de kust zijn, en grote ook. De POV heeft de naam BurgerKing horen vallen. Dat steekt raadslid Perry van der Velden: Voskuil is een Zaankanter en een Zaanse ondernemer in hart en nieren en levert Zaanse kwaliteitsproducten. Hij heeft letterlijk en figuurlijk zijn plek op HoogTij en is daar eigenlijk al niet meer weg te denken. Maar nu komt opeens de aap uit de mouw dat zijn beoogde plekje bestemd is of nog wordt voor een  ‘facilitatielokatie’ voor het beroepsvervoer. Bij de voorbreiding daarvan zouden het Parkmanagement HoogTij, de Vereniging van Eigenaren,  GP Groot, de gemeente Alkmaar, de gemeente Amsterdam en de Exploitatiemaatschappij Noordzeekanaalgebied betrokken zijn geweest. In alle stilte.

Petitie

Van der Velden heeft nu technische vragen gesteld over deze gang van zaken. Wat voor huurovereenkomst heeft de gemeente precies afgesloten met Voskuil, wat is hem voorgspiegeld, wat was het doel van het ‘evaluatiemoment’, wat zijn precies de plannen op HoogTij en hoe ziet het college de toekomt voor cafetaria Fred Kroket en voor Fred Voskuil zelf? Een petitie om de ondernemer én zijn zaak te redden is inmiddels al ruim 830 keer ondertekend. Die kwam er nadat De Orkaan de situatie onder de aandacht bracht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen