Uitbreiding voor kunstenaar en ondernemer Dirk van der Kooij

Foto: Hembrug BV

Kunstenaar en ondernemer Dirk van der Kooij van het bedrijf Kooij heeft Gebouw 269 op het Hembrugterrein overgenomen van de ontwikkelcombinatie ABC Planontwikkeling, Life Europe en Ten Brinke, die samen Hembrug Zaandam BV vormen. Kooij is al gevestigd op het terrein: de nieuwe aankoop is een uitbreiding.

Kooij gaat zijn productiewerkzaamheden verplaatsen en vergroten en in Gebouw 217 – Het Optiekgebouw – blijven onder meer het kantoor en de showroom gevestigd. Gebouw 269 wordt ook wel Magazijn De Dood genoemd. Het gemeentelijk monument stamt uit 1928 en heeft een bruto vloeroppervlak van circa 3160 vierkante meter. Op het Hembrugterrein is dit magazijn het enige gebouw in de stijl van de Amsterdamse School, te herkennen aan de toren en de overheersend horizontale lijnen. In het pand werden onder meer hulzen opgeslagen.

Meubelontwerpstudio

Het bedrijf van Dirk van der Kooij is een zelfproducerende meubelontwerpstudio, dat traditie en technologie en ambacht en digitale robottechnieken combineert en dat alles op grond van afvalplastic. Het Hembrugterrein is het thuis van Kooij geworden. ‘Hier proberen we te produceren op een manier die zowel duurzaam is voor mens als planeet, in een werkplaats met veel natuurlijk licht en frisse lucht. De laatste tijd kampen we met een ruimtetekort. Dit is niet meer in lijn met onze idealen van een gezonde werkomgeving,’ aldus de eigenaar.

‘Daarnaast is er in onze huidige situatie weinig ruimte om onze machines te herontwikkelen en nieuwe ontwerpprojecten te starten. Deze ruimte in Gebouw 217, dat ooit mijn dromen heeft laten uitkomen, beperkt mij nu. Het is tijd voor een verhuizing. Produceren in Nederland is misschien onlogisch. Goed doen is duur en kost enorm veel ruimte. Maar omdat ik mijn studio ben begonnen met een mentaliteit die de makers net zo hoog waardeert als de producten zelf, is outsourcing nooit echt een optie geweest.’

Productie-utopia

Zijn plan met Gebouw 269 is om zijn eigen ‘productie-utopia’ te creëren: met ruimte om processen te verbeteren, veilig te werken en CO2-neutraliteit te bereiken. ‘Toen ik bijna tien jaar geleden voor het eerst op het Hembrugterrein aankwam waren er onverharde wegen en groeiden er bomen in de gebouwen. Dit beeld is nooit uit mijn gedachten gegaan. De renovatieplannen omvatten het binnenhalen van buiten: veel bomen en een ruig gevoel dat het nut van de ruimte eer aandoet zonder het onnodig gepolijst of opzichtig te maken.’

De Dood

De gebouwen op het Hembrugterrein waren in hun militaire tijd genummerd. Oorspronkelijk was dit oplopend, maar tegenwoordig is er geen logica meer in te herkennen. Als een gebouw werd gesloopt kreeg de nieuwbouw een nieuw nummer. Hierdoor konden zelfs de medewerkers de gebouwnummers niet onthouden en kregen veel gebouwen een bijnaam. Hoewel in ‘De Dood’ munitie lag opgeslagen, had het zijn naam niet te danken aan gevaarlijke werkomstandigheden. De leidinggevende die hier werkte was de heer De Dood en zijn medewerkers waren, naar het schijnt, als de dood voor hem. Zijn kantoor op de bovenste verdieping is drie treden hoger dan de rest van de werkvloer, om zijn gezag extra te benadrukken.

Reacties

Cookieinstellingen