Rekenkamer bekijkt toezicht op energiebesparing bedrijven

Foto: Twitter / Rekenkamer MRA

De Rekenkamer gaat onderzoeken of in Zaanstad voldoende toezicht is op de verplichting van een aantal bedrijven om het energieverbruik te verminderen. In Zaanstad wordt ongeveer de helft van de CO2-uitstoot veroorzaakt door de industrie.

Al sinds 1993 zijn bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 kubieke meter aardgas (of het equivalent daarvan) verbruiken zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen die zich binnen vijf jaar terug verdienen. Ook zijn ze verplicht om met de overheid te delen welke maatregelen dat zijn. De gemeente is verantwoordelijk voor het toezicht op en de en handhaving van deze informatie- en energiebesparingsplicht. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied voert deze taken namens de gemeente uit.

Organisatie goed geregeld?

De Rekenkamer Zaanstad gaat nu uitzoeken of deze taken goed georganiseerd zijn en ook of de gemeenteraad voldoende wordt geïnformeerd over de resultaten. Het onderzoeksbureau TwynstraGudde gaat het onderzoek uitvoeren tussen september en december dit jaar. Op grond van de bevindingen van de researchers en een check bij ambtenaren van Zaanstad komt er een eindrapport van de Rekenkamer, dat naar de gemeenteraad wordt gestuurd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen