Waar blijft kleine ondernemer in koopkrachtdiscussie?

Foto: Flickr / Marco Verch

Zaankanter en voormalig D66-raadslid Rob Karst maakt zich zorgen dat in het huidige koopkrachtdiscours de kleine ondernemer wordt vergeten. Hij noemt het ‘een prachtige stap’ van de regering om onder andere het minimumloon volgend jaar met tien procent te laten stijgen, maar mist het MKB en ZZP’ers in het totaalplaatje.

‘Wat gaan we doen met de vele, vooral kleine bedrijven die hun rekeningen niet meer kunnen betalen? Om te voorkomen dat straks massaal faillissementen aangevraagd worden zal ook voor kleine zelfstandigen en ZZP’ers heel snel een pakket aan steunmaatregelen noodzakelijk zijn,’ schrijft hij op Facebook. Prinsjesdag moet nog komen, maar wat er vandaag aan maatregelen is uitgelekt lucht Karst niet op.

Steun pas in 2023

Het kabinet gaat volgend jaar veertien tot vijftien miljard euro steken in lastenverlichting voor burgers om de pijn van de torenhoge prijzen enigszins te verzachten, zeggen Haagse ingewijden. Dit najaar nog met maatregelen komen bleek niet haalbaar wegens ‘uitvoeringsproblemen’. Het gaat volgend jaar vooral om lastenverlichting die voor een flink deel wordt betaald door bedrijven en vermogenden.

Hogere uitkeringen

Zo gaat de inkomensbelasting omlaag, terwijl bedrijven en vermogenden juist meer belasting moeten gaan betalen. Er komt ook een hogere mijnbouwheffing voor energiebedrijven. Ook uitkeringen zullen door de stijging van het minimumloon flink omhoog gaan, omdat ze aan het minimumloon zijn gekoppeld. Het kabinet wil verder de verlaging van de brandstofaccijnzen ook volgend jaar nog zes maanden in stand houden, en de verlaging van de belasting op energie wordt ook doorgezet. Daarnaast gaat de huurtoeslag omhoog.

Marathonoverleg

De top van het kabinet en de coalitie zijn vanochtend even voor 05:30 uur tot een akkoord gekomen over de begroting voor volgend jaar. Daaraan ging een “intensief” marathonoverleg vooraf. Het kabinet heeft net zijn deadline gehaald: uiterlijk vandaag (de laatste dag van augustus) moeten de Prinsjesdagstukken naar de Raad van State. Het pakket zal zeker twee keer zoveel kosten als de zeven miljard euro die het kabinet tot nu toe uittrok om mensen te helpen nu het dagelijks leven steeds duurder wordt.

Alarmerend beeld

Het CPB schetste eerder deze maand een alarmerend beeld: de koopkracht gaat gemiddeld met bijna zeven procent achteruit. Bijna iedereen zal de inflatie hard in de portemonnee voelen, en de verwachting is dat meer mensen in armoede belanden. Al eerder kondigde het kabinet daarom aan te willen komen tot een mix van incidentele en structurele maatregelen. De coalitiepartijen waren het er snel over eens dat het een groot pakket moest worden, maar wel was er naar verluidt veel politieke discussie over waar het geld vandaan moet komen om het allemaal te betalen. Ook is veel gesproken over welke groepen precies op welke manier gesteund moeten worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen