Brandbrief naar gemeentebestuur over positie minima

Foto: Rawpixel / Free Public Domain CC0

De bijstandsuirkeringen zijn in juli met slechts tien euro gestegen tot 1038 euro per maand en minima in Zaanstad en Wormerland hebben het steeds zwaarder. Ze kampen met groeiende geldzorgen door een huurverhoging, alsmaar duurder wordende dagelijkse boodschappen en stijgende benzineprijzen. Ingrijpen kan niet uitblijven.

Dat is de oproep van een inwoner van Wormer in een brief aan de beide gemeentebesturen. Budgetinstituut Nibud rekende voor de coronacrisis al uit dat minima in 2019 iedere maand veel te weinig uitkering ontvingen om daarmee rond te komen. ‘In 2022 zitten nog meer huishoudens financieel klem. Het Nibud ziet dat de huishoudelijke uitgaven enorm stijgen. Deze stijging komt bovenop de vaste lasten, die al eerder flink omhoog gingen.’

Dagbesteding

De inwoner van Wormer die vier jaar geleden een herseninfarct kreeg laat weten dat de uitkering nu al geheel opgaat aan vaste lasten. ‘De toekomst zie ik dan ook somber in.’ Eigen vervoer van Wormer naar Purmerend voor de dagbesteding wordt steeds lastiger door stijgende benzineprijzen. ‘Nog even, dan moet ik met dagbesteding stoppen. Helaas, maar het is noodzaak.’ Waarmee ook meteen de broodnodige ontspanning en sociale contacten wegvallen.

Snackbars, terrasjes en bioscopen zijn al een tijd uit het zicht. ‘Drie euro voor een drankje of een bakje patat is belachelijk duur. Alleen mensen met middeninkomens kunnen dit nog betalen.’ Voor de voedselbank is het inkomen echter dan weer te hoog. Veel gemeentelijke voorzieningen zijn niet bedoeld voor achttien- tot 65-jarigen. Zo is er alleen geld voor kinderen van ouders die krap zitten subsidie voor sport en cultuur, maar moeten volwassen minima sport uit eigen zak betalen. Daarom doet deze groep zo weinig aan sport.

Het Nibud laat in een voorbeeldberekening zien dat een alleenstaande met een bijstandsuitkering in een niet-energiezuinige woning (label E) de energierekening ondanks de BTW-verlaging ziet verdubbelen naar bijna 200 euro (bij een gelijkblijvend verbruik tussen januari 2021 en juli 2022). In de supermarkt is deze alleenstaande maandelijks 30 euro meer kwijt vergeleken met vorig jaar. ‘Dat klopt ook wel. Ik kom iedere maand 200 tot 300 euro te kort,’ aldus de brief aan de beide gemeentebesturen. ‘Welke politieke partij vergeet even de andere crisissen en richt zijn energie en verantwoordelijkheid op deze steeds grotere wordende groep?’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen