Zaandam laatste ankerplaats van de Sirius voor de sloop

10 jan 2018, 12:08 Actueel
sirius greenpeace reddingsboei
Greenpeace

Met de Sirius van Greenpeace lag er eventjes zowel maritieme als activistische geschiedenis aan de kade in Zaandam. Het was de laatste ankerplaats voor het voormalige actieschip: de Sirius wordt na eerder van de slopers te zijn gered nu dan toch ontmanteld.

[embed][/embed]

De in 1950 op de scheepswerf van Boele in Bolnes als loodsboot gebouwde Sirius werd een synoniem voor milieuactivisme in de jaren dat Greenpeace haar inzette tijdens acties. Tussen 1981 en 2001. waren dat er meer dan 150. In 1985 werd het schip in Antwerpen aan de ketting gelegd omdat ze probeerde de doorgang van een gifboot te blokkeren, maar wist te ontsnappen nadat de bemanning de mast had doorgezaagd om haar onder een brug door te kunnen varen. Het droeg in niet geringe mate bij aan haar naamsbekendheid.

[embed][/embed]

De Sirius – de naam van de helderste ster aan de hemel - werd in 1981 door Greenpeace overgenomen van de marine. De eerste actie begon op 13 juli 1981, tegen het dumpen van radioactief afval in de Atlantische Oceaan. De laatste was in november 1999 in het Franse Brest, waar ze een bedrijfsterrein van Cargill en graantrucks met genetisch gemanipuleerd graan blokkeerde.

Educatief schip

De

Sirius

werd

in 2002 verbouwd tot educatief schip

en lag daarna aan de NDSM-werf 2 in Amsterdam

. Iedere week k

wa

men schoolklassen op bezoek om iets op te steken over het milieu en soms

om

zelf in actie te komen.

Op vrijdag 29 oktober 2010 was het voorbij: de schip ging in de verkoop en werd in 2014 aangekocht door ondernemer ErikTermeer van de Hollandsche Vaartochten Maatschappij , dat later van Amsterdam naar Zaandam verhuisde. Hij wilde het schip gebruiken als tentoonstellings- en vergaderruimte, maar kreeg daarvoor naar eigen zeggen de vergunningen niet rond.

[embed][/embed]

Termeer verkocht de Sirius door aan een partij die het wilde slopen, maar daarop liet Greenpeace Nederland beslag leggen op het in Haarlem afgemeerde schip. Termeer zou zich niet aan de afspraken in de koopovereenkomst hebben gehouden en daarom wilde Greenpeace de verkoopovereenkomst laten ontbinden. De Sirius kwam uiteindelijk weer in handen van de milieuorganisatie.

sirius specificaties

Het einde

Tot eind vorig jaar lag het schip zonder voortstuwing of roer opnieuw in de haven van de NDSM-werf voor voorlichting en promotie. Maar nu is het doek dan echt gevallen voor de 46 meter lange en bijna 8,5 meter brede stalen Sirius, die een diepgang van meter en een maximale snelheid van twaalf knopen had.

[embed][/embed]