Week van Lezen en Schrijven in plaats van Alfabetisering

24 jul 2020, 10:31 Actueel
screenshot 20200724 112908
PxHere / CC0 Publiek Domein

De Week van Lezen en Schrijven volgt de bekende Week van de Alfabetisering op. Stichting Lezen en Schrijven organiseert de themaweek voor het zestiende jaar op rij. Ook in Zaanstad in de stichting actief. Hier volgen de Sociale Wijkteams en vrijwilligers trainingen om onder meer te werken aan het herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden naar een passend (taal)aanbod.

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vraagt de organisatie samen met honderden gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet. Zo'n zestien procent van de inwoners van Zaanstad is laaggeletterd. In Zaanstad werken de wijkteams intensief samen met partners uit de keten, zoals de Bieb voor de Zaanstreek, Ivio , Humanitas en welzijnsinstellingen.

Verwarring

De Stichting Lezen en Schrijven kiest bewust voor een nieuwe naam, die toegankelijker is en de lading beter dekt. Partnerorganisaties, media en vooral laaggeletterden zelf gaven de voorbije jaren met regelmaat aan dat de naam Week van de Alfabetisering ongeschikt was. Het woord ‘alfabetisering’ is moeilijk om te lezen, te schrijven en uit te spreken. Bovendien geeft die naam juist een verkeerd beeld van het onderwerp. Te vaak is er verwarring met analfabetisme. Lezen en Schrijven roept ook dit jaar het Nederlandse publiek, taalnetwerken en bedrijven op om taalactiviteiten te organiseren tijdens de Week van Lezen en Schrijven, van maandag 7 tot en met zondag 13 september. Er staan voorbeelden

op de website van de stichting. Er is ook een stappenplan te vinden voor het organiseren van activiteiten.