De traumaheli voor onze regio vliegt vanaf vandaag niet meer vanaf het VU medisch centrum, maar vanaf het luchthaventerrein van Amsterdam Heliport, tegenover de Zaandamse Kanaalkade in het Westelijk Havengebied. Na 28 jaar is het voltallige Mobiel Medisch Team verhuisd naar een nieuwe standplaats .
'Voor de omgeving van het VUmc is de traumahelikopter al decennialang onderdeel van het dagelijks leven. Meerdere keren per dag steeg de traumahelikopter op vanaf het dak om het Mobiel Medisch Team naar een plek van een ernstig incident te brengen. In samenwerking met de gemeente Amsterdam en de provincie is in 2021 besloten om de standplaats te verhuizen naar een minder bevolkt gebied. Vanaf vandaag stijgt de traumahelikopter na een oproep op vanaf de nieuwe standplaats. De verplaatsing heeft geen gevolgen voor de snelheid waarmee het MMT bij de patiënt kan zijn,' aldus bestuurslid Mark Kramer van het Amsterdam UMC.
'We zijn blij dat we samen de verhuizing mogelijk hebben gemaakt,' is ook Gedeputeerde Jeroen Olthof een tevreden man. 'Gemiddeld zes tot zeven keer per etmaal wordt de traumaheli opgeroepen. Die heeft dan ook een belangrijke maatschappelijke functie. Maar je kunt je voorstellen dat dit voor de omgeving veel geluid met zich meebrengt. Daarom is het goed dat we een nieuwe plek hebben gevonden.' Vanuit vier locaties in Nederland vliegen er Lifeliners uit om snel medische bijstand te verlenen bij ernstige incidenten. Fenny Dunning, chief nurse van het MMT: 'Het Mobiel Medisch Team is een aanvulling op de ambulancezorg, waarbij het de medisch specialistische zorg van een arts biedt op de locatie van het incident. Het MMT bepaalt bij elke oproep wat de snelste manier is om met de arts bij de patiënt te komen: met de auto of de traumahelikopter.'
Het heliplatform op het dak van het VUmc blijft voorlopig nog open. De acute zorg van Amsterdam UMC is afgelopen maart voor een groot gedeelte geconcentreerd op de locatie AMC. De acute cardiologie blijft echter voorlopig gevestigd in het VUmc en zal naar verwachting pas in 2025 overgaan naar het AMC. Tot die tijd zal het MMT acute cardiologische patiënten naar het VUmc brengen. Na de overdracht van de patiënt wordt de arts weer door de helikopter opgehaald. Het MMT vliegt dan weer terug naar Amsterdam Heliport, in afwachting van een volgende oproep. Naar schatting zal dit gemiddeld 50 keer per jaar voorkomen.