Standplaats traumaheli van VUmc naar Westelijk Havengebied

Foto: Pixabay / Frank Magdelyns

De traumahelikopter verlaat de vaste standplaats op het dak van het VU Medisch Centrum en verkast naar het terrein van Amsterdam Heliport in het Westelijk Havengebied. De verplaatsing zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de geluidsoverlast voor omwonenden.

‘Wij hebben gekozen voor een locatie die optimale zorg door het Mobiel Medisch Team combineert met zo min mogelijk overlast voor omwonenden. De verplaatsing heeft geen gevolgen voor de snelheid waarmee het mobiel medisch team bij een patiënt kan zijn’, zegt Mark Kramer, lid van de Raad van Bestuur van het Amsterdam UMC. De traumaheli is sinds 1995 op de huidige plek gestationeerd. De verwachting is dat de nieuwbouw op Amsterdam Heliport aan het eind van het derde kwartaal van volgend jaar operationeel is.

Het rode vierkantje is de nieuwe locatie.

 

De bemanning bestaat uit een arts, een verpleegkundige, een chauffeur voor de auto en een piloot. Het mobiel medisch team (MMT) wordt alleen ingezet bij ernstige incidenten en bekijkt bij elke oproep wat de snelste manier is om ter plaatse te komen; met de auto of de helikopter. Gemiddeld zes tot zeven keer per etmaal wordt voor de laatste optie gekozen. Het helikopterplatform blijft wel bestaan, imdat het VUmc een traumacentrum voor ongevalspatiënten heeft. De helikopter vervoert in principe geen patiënten: de arts van het MMT rijdt in de ambulance mee met de patiënt naar het ziekenhuis.

Terugreis arts

Na de overdracht van de patiënt in het VUmc aan de zorgverleners wordt de arts weer door de Lifeliner opgehaald en naar Amsterdam Heliport gebracht, zodat het MMT paraat blijft voor een volgende oproep. Naar verwachting zal de traumahelikopter na verplaatsing van de standplaats in totaal nog 760 keer per jaar landen en stijgen vanaf het dak van locatie VUmc. Dat is nu rond 4750 keer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen