De gemiddelde WOZ-waarde van woningen bereikte begin dit jaar de hoogste stand ooit, namelijk 290.000 euro. In Zaanstad bedroeg de stijging ten opzichte van een jaar eerder 9,8 procent, tegen een landelijk gemiddelde van zeven procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek .
Deze indicatie van de waarde van huizen is belangrijk voor eigenaren, onder meer omdat de hoogte van een aantal belastingen hierop wordt gebaseerd. In Zaanstad kostte een huis op de peildatum gmiddeld 281.000 euro, tegen 256.000 een jaar eerder.
Gemeenten stellen jaarlijks de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van elke woning in Nederland vast door te kijken naar de huizenprijzen van een jaar eerder. Daardoor gaat deze waarde met een jaar vertraging omhoog als de huizenprijzen stijgen. De huizenprijzen braken dit en vorig jaar record op record. Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen ligt het dus voor de hand dat de gemiddelde WOZ-waarde ook de komende jaren blijft stijgen.
Woningbezitters moeten vaak meer belasting betalen als de WOZ-waarde omhoog gaat. Dat komt omdat gemeenten de onroerendezaakbelasting (OZB) en hierop baseren. Ook sommige andere belastingen kunnen worden vastgesteld op basis van de WOZ-waarde, zoals de schenkbelasting en erfbelasting. Aan de andere kant kan de hypotheekrente soms omlaag na een stijging van de WOZ-waarde en wordt het bovendien gemakkelijker om een huis te verkopen, zo schrijft de Vereniging Eigen Huis op haar website.
In de gemeente Oldambt is de gemiddelde WOZ-waarde relatief het meest gestegen, met 12,4 procent. Van de grote steden steeg deze waarde het meest in Rotterdam (11,4 procent). In Amsterdam groeide de WOZ-waarde slechts met 1,2 procent, na jaren van bovengemiddelde stijgingen. In Bloemendaal is de gemiddelde WOZ-waarde met 778.000 euro het hoogst en in het Groningse Pekela is deze met 148.000 euro het laagst.