Natuurorganisaties dringen opnieuw aan op een verbod op het gebruik van PFAS in producten na het gisteren gepubliceerde onderzoek van het RIVM waaruit naar voren komt dat alle Nederlanders PFAS in hun bloed hebben, meestal in te hoge concentraties. De enige bekende plek die gesaneerd moet worden in Zaanstad is de brandweeroefenplaats naast de Prins Bernhardrotonde in Zaandam. Daar is in het verleden gewerkt met PFAS-houdende blusmiddelen.
Directeur Sijas Akkerman van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland benadrukt het belang van een lozingsverbod van PFAS voor bedrijven. 'Omgevingsdiensten moeten dan ook handhaven tegen bedrijven die PFAS lozen,' zegt hij. Nu ziet hij allerlei hotspots van PFAS-vervuiling in Nederland. Een bekende is rond chemiebedrijf Chemours, maar Akkerman noemt ook vuilnisbelten en de omgeving rond Schiphol waar lang blusschuim met PFAS is gebruikt. 'Hotspots moeten snel worden gesaneerd.'
Akkerman vindt ook het verbod op PFAS in bestrijdingsmiddelen heel belangrijk. 'Dit is één van de manieren waarop mensen PFAS in hun bloed krijgen via hun eten.' Ook Pesticide Action Network Netherlands zet zich in voor zo'n verbod. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu concludeert na eigen onderzoek dat iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed heeft.
Het instituut analyseerde 1500 bloedmonsters uit heel Nederland, die zijn afgenomen in de jaren 2016 en 2017. In vervolgonderzoek worden ook monsters die dit jaar zijn afgenomen bekeken. 'Dat mensen meer PFAS in hun bloed hebben dan de gezondheidskundige grenswaarde, wil niet zeggen dat mensen meteen ziek worden door PFAS. Het betekent wel dat PFAS effect kan hebben in het lichaam. Het immuunsysteem kan bijvoorbeeld minder goed gaan werken,' zo duidt het RIVM de resultaten.