De ernstig verwarde man die gisteren voor zijn eigen bescherming en die van zijn omgeving door agenten werd meegenomen naar het polituebureau in Zaandijk, heeft has na vele uren vanochtend om 01:30 uur vanmorgen opgenomen op een adequate plek.
‘Het wordt tijd dat de crisisopvang zelf eerste opvang/huisvesting van deze patiënten gaat organiseren,’ schrijft wijkagent Mark Krom vanmorgen op Twitter. Waar het fijn is om te weten dat de man in kwestie nu ergens veilig is ondergebracht, is ook duidelijk dat een omgeving die geheel is ingericht op de voorkoming en opsporing van strafbare feiten voor mensen in grote psychische nood niet de juiste omgeving is. En dat is tijdens de kerstdagen, als het aantal mensen met een hulpvraag juist groter is dan gemiddeld, extra triest.
[embed][/embed]
Vorig jaar al bleek dat de
crisisdienst steeds minder
vaak
in actie
komt
:
i
n 2016 gebeurde dat
landelijk gezien
ongeveer 56.000 keer, drie jaar eerder
nog
68.000 keer - een daling van 18 procent. En dat terwijl het aantal verwarde personen bij de politie juist met meer dan 20 procent
steeg
.
I
nformatiecentrum Vektis
rekende dat uit op basis van
gegevens van de zorgverzekeraars.
De politie begon in 2011 incidenten met ‘personen met verward gedrag' apart te registreren, vanwege de vrees dat de zorgverlening in het geding zou komen. Maar 'verward' werd een containerbegrip: een dementerende oudere valt eronder, een verslaafde, een verstandelijk gehandicapte, een ggz-patiënt. Vanaf 1 januari 2017 wilde de politie niet langer verwarde mensen opvangen en vervoeren die geen strafbaar feit hadden gepleegd. Maar de organisatie kan mensen als de Westzaner, die thuis de gaskraan al had opengezet, ook niet zomaar weer op straat zetten.
In Zaanstad wil de gemeente de crisiskaart in gaan zetten om er sneller achter te kunnen komen wat er precies aan de hand is met een psychiatrisch patiënt, met wie contact kan worden opgenomen en wat de beste aanpak is in een crisis. Daarmee zijn echter velen die niet officieel geregistreerd zijn als ‘potentieel verward’ niet geholpen.
In het Integraal Veiligheidsplan van Zaanstad, Oostzaan en Wormerland staat dat de politie inschat in dat zij aan verwarde personen ‘een aanzienlijk deel van haar capaciteit besteedt’. De reden daarvoor is dat de politie continu beschikbaar is, waardoor te allen tijde een beroep op haar kan worden gedaan. ‘De hoofddoelstelling op dit gebied is om op basis van kennisverbreding en samenwerking te komen tot een gezamenlijk werkproces en een goed sluitende ketenaanpak,’ staat er ook. Deze kerst heeft weer eens bewezen hoe nodig dat is.