Ook hier zit de kampeercultuur ingebakken

jul 08 , 11:33 Actueel
screenshot 20240708 113310
Nederland heeft per miljoen inwoners 151 campings, zo heeft de brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI) berekend met cijfers van statistiekbureau Eurostat. In Frankrijk zijn ruim 8100 campings, ofwel 120 per miljoen inwoners. Ook inwoners van Zaanstad kamperen graag: voor elke 100 honderd inwoners met een rijbewijs staan er 3,1 caravans geregistreerd en 1,3 campers.
De laatste cijfers werden onlangs gepubliceerd door het AD , op grond van bij de RDW opgevraagde cijfers. Zaanstad heeft daarmee meer caravans dan gemiddeld in Noord-Holland, want dat zijn er 2,6 per 100 rijbewijshouders. Het aantal campers is gelijk aan het provinciaal gemiddelde. Alles bij elkaar telt Nederland ruim 400.000 caravans in particulier bezit en ruim 190.000 campers. Dat zijn genoeg caravans om een driebaansweg tussen Utrecht en Barcelona helemaal te vullen, en genoeg campers voor drie rijstroken tussen Utrecht en Parijs.

Zuid-Europa

Al die kampeermiddelen worden vooral gebruikt in traditionele Zuid-Europese vakantielanden. Spanje en Italië hebben per miljoen inwoners respectievelijk 39 en 28 campings. Het verschil met buurlanden België (30) en Duitsland (38) is ook groot. In relatieve aantallen campings moet Nederland in Europa alleen Kroatië voor zich laten, meldt de organisatie voor fabrikanten en leveranciers van caravans, campers, vouwwagens en tenten. Dat land heeft per miljoen inwoners 226 campings.

Kampeercultuur

'Net als met bijvoorbeeld fietsen blijkt kamperen veel meer in trek dan in onze directe buurlanden en zelfs populairder dan in Zuid-Europa,' zegt KCI-voorzitter Leo Diepemaat, die kamperen een onderdeel van de Nederlandse cultuur vindt. Met de zomervakantie in aantocht telt Zaanstad 3015 caravans en 1265 campers. Dat zijn er opgeteld 4280 - en teruggerekend naar het aantal automobilisten minder dan gemiddeld in Nederland. Het is de bedoeling dat campers straks niet alleen Zaanstad uitrijden voor een vakantie, maar dat bezoekers ook terecht kunnen op een camperplaats in Zaandam . Nu is er alleen plek voor vijf kampeerwagens bij het station van Wormerveer.