Het college wil in verband met de stikstofdepositie onderzoeken of een tijdelijke snelheidsverlaging op (een deel van) de A8 wat dat betreft verlichting kan brengen. De huidige weginrichting met een versmalling door de Coenbrug en de korte op- en afritten in Koog aan de Zaan en bij het knooppunt Zaandam geven daar ook aanleiding toe.
De gemeente gaat in samenspraak met Rijkswaterstaat rond de zomer nagaan of een (tijdelijke) snelheidsverlaging op de Coentunnelweg nader is te onderbouwen. Zo ja, dan moet deze maatregel in elk geval duren totdat knooppunt Zaandam is aangepast in het kader van het Rijksproject A7 - A8. Deze aanpassing ligt nu stil vanwege de stikstofproblematiek. Vanwege de vervanging van de spoorwegovergang in de Guisweg door een tunnel was al besloten dat de op- en afrit van de A8 in Koog aan de Zaan verdwijnen en dat verkeer vanaf Amsterdam in de toekomst moet doorrijden naar de afslag bij het politiebureau om van de snelweg af te komen. Via een nieuwe aansluiting kan men dan daar ook de weg op komen de andere kant op.
Een prioriteit voor Zaanstad en de Werkgroep A8 - Coenbrug is momenteel dat de dreunende klap die de klep van de Coenbrug maakt als hij weer op zijn plek ploft na het passeren van een schip wordt gedempt. Idealiter wordt dat meteen meegenomen bij de aanstaande reparatie van het defect aan het bewegingswerk en het val van de Coenbrug, die al sinds mei 2021 niet meer open kan voor de scheepvaart, maar Rijkswaterstaat heeft die toezegging nog niet gedaan. Het onderzoek naar de haalbaarheid van het isoleren van de klankkast loopt nog. Het uitgangspunt blijft dat een bewegende brug voorop staat en geen vertraging mag oplopen. Het streven is om dat bij de start van het vaarseizoen in 2025 voor elkaar te hebben.
Eerder was duidelijk geworden dat er geen hogere geluidsschermen komen bij de Coenbrug , omdat die nauwelijks van invloed zijn op het geproduceerde verkeerslawaai en op de concentraties fijnstof. In overleg met de Werkgroep A8 - Coenbrug is wel afgesproken om de concentraties fijnstof in Oud Koog en de Slachthuisbuurt verder in kaart te brengen en zo mogelijk ook de GGD daarbij te betrekken.