Er wordt momenteel op verzoek van projectontwikkelaar Hembrug Zaandam BV op ambtelijk niveau onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van een overdracht van het kleibos aan de nieuwe eigenaar van het terrein, zodat die het als één gebied kan ontwikkelen en vervolgens beheren. Voor een dergelijke constructie, mocht die ooit aan de orde komen, is zowel toestemming van de huidige eigenaar – het Rijksvastgoedbedrijf - als die van de gemeente nodig.
Dat antwoordt het college op vragen van de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren en van de POV over de toekomst van het monumentale bos. Van een overdracht aan de ontwikkelaar is op dit moment geen sprake. H et unieke bosperceel gaat volgens een overeenkomst met het Rijksvastgoedbedrijf in een later stadium ‘om niet’ naar de gemeente, d ie het een recreatieve functie wil geven. De resultaten van het onderzoek naar een eventuele verandering in die plannen worden in het eerste kwartaal van dit jaar bekend.
Zaanstad
blijft echter hoe dan ook betrokken bij de verdere ontwikkelingen rond het kleibos, omdat dat een Rijksmonument is en de gemeente daarvoor het
bevoegd gezag
is bij
vergunningverlening
en. ‘
Iedere wijziging van het als
R
ijksmonument beschermde kleibos valt onder de vergunningplicht,’
aldus het college
. ‘Bij iedere voorgestelde wijziging zal beoordeeld worden of de monumentale waarden aangetast worden. Er kunnen daarnaast ook privaatrechtelijk voorwaarden worden gesteld aan de overdracht van het
b
os.’
In het omgevingsplan voor het Hembrug terrein wordt het kleibos expliciet uitgesloten van nieuwe bebouwing of een verandering in het gebruik. Zo is p arkeren in het bos niet toegestaan. Het college acht het bos ‘van grote waarde’ voor de gemeente en daarom was het ook niet bij de verkoop van het Hembrugterrein inbegrepen, scheven B & W al eerder in antwoord op de vragen van de POV.