Weinig vertrouwen in projectontwikkelaar als eigenaar van uniek kleibos

Foto: Pixabay

Na de POV hebben nu ook de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren hun zorgen geuit over een mogelijke overdracht van het kleibos op het Hembrugterrein aan projectontwikkelaar Hembrug Zaandam BV, dat al het grootste deel van het gebied in bezit heeft. De laatste drie fracties vrezen dat er uiteindelijk geen bos meer overblijft en dat de bomen plaats zullen maken voor de geparkeerde auto’s van toekomstige bewoners.

Net als de Partij voor Ouderen en Veiligheid zijn GL, PvdD en SP er beducht voor dat de gemeente de grip zal verliezen op het behoud van het monumentale karakter van het bos, temeer gezien de al voorziene kap van – maximaal – 175 bomen wegens bodemsanering. ‘Verdere kap zou het al uitgedunde bos ernstige schade toebrengen,’ schrijven Romkje Mathkor (GL), Judit Raa (PvdD) en Evert Hartog (SP) in schriftelijke vragen aan het college.

Financiële motieven?

Allereerst willen ze weten of een mogelijke overdracht van het bos is ingegeven door financiële motieven en wie uiteindelijk een beslissing neemt over het eigendom, het Rijk (ofwel de Rijksgebouwendienst als huidige eigenaar) of de gemeente. Ook willen ze inzicht in de termijn waarop de knoop zal worden doorgehakt en wat het standpunt van het college in deze kwestie is. Linksom of rechtsom zal een manier gevonden moeten worden om de teloorgang van het unieke bos te voorkomen, vinden de drie fracties.

In dat kader vragen ze ook of het college het bestemmingsplan zodanig kan aanpassen dat de bosgebieden beter beschermd worden en of de gemeenteraad daarin een stem kan krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen