Rijksvastgoedbedrijf wil 59 bomen van 175 potentiële slachtoffers kleibos sparen

Foto: Google Street View

De munitie-industrie die op het Hembrugterrein gevestigd was heeft prachtige monumenten nagelaten, maar ook een vervuilde bodem. Hierdoor zijn delen van het Hembrugterrein nu verboden terrein terwijl het de ambitie is dat het terrein een openbaar, veilig en toegankelijk gebied is. Bodemsanering is daarom onvermijdelijk, schrijft het Rijksvastgoedbedrijf in een uitnodiging voor een informatieavond.

Inmiddels is een groot deel van de sanering afgerond, maar er is ook een deel dat nog moet starten. Asbest, TNT en lood zijn al opgeruimd op verschillende delen van het terrein. Nu is het de beurt aan het asbest onder de stoomleidingen buiten het kleibos en de explosieven die daar mogelijk nog liggen. ‘De belangrijkste reden voor de saneringen is dat op de locaties dusdanige concentraties aan vervuiling zijn aangetroffen, dat de veiligheid en gezondheid van bezoekers en gebruikers van het Hembrugterrein in gevaar zou kunnen komen,’ aldus het Rijksvastgoedbedrijf.

Bomen

Dat betekent niet dat er een direct gevaar voor de volksgezondheid is, maar bij langdurig intensief gebruik van het terrein kunnen wel risico’s ontstaan. Waar veel Zaankanters zich echter grote zorgen over maken zijn de bomen, vooral die in het monumentale kleibos. ‘Op het Hembrugterrein staan cira 5000 bomen,’ meldt de Rijksdienst, die daar ‘secuur en uiterst respectvol’ mee om wil gaan.

De afgelopen periode is een uitgebreid natuuronderzoek uitgevoerd waaruit is gebleken dat de uit te voeren saneringswerkzaamheden ‘niet tot verstoring van beschermde natuur zullen leiden’. ‘Verder zal alles in het werk worden gesteld om zoveel mogelijk behoudenswaardige bomen te sparen, zodat de groenstructuur enigszins behouden blijft. Hiervoor zal de grond rond diverse behoudenswaardige bomen middels grondzuigen of handmatig grondverzet voorzichtig verwijderd worden, zonder daarbij de bomen te kappen.’

Als de grond met deze techniek echter niet volledig vrijgegeven kan worden voor explosieven of er toch risicovolle verontreiniging achterblijft, zal de boom alsnog worden gekapt. ‘We vinden het belangrijk om het groene karakter van het terrein te behouden, maar zijn ook verantwoordelijk voor een gezonde en veilige omgeving. Daarom worden er na de kap bomen teruggeplant,’ aldus de uitnodiging. Dat is in het gebied waar de eerste fase van de bodemsanering plaatshad ook al gebeurd.

Fase 2

De kapvergunning voor fase 2 (buiten het kleibos) is begin 2018 al verleend. In totaal moeten daar nog zo’n 100 bomen van heel klein tot groot gekapt worden. Daarvan is een boom behoudenswaardig. Bij vier andere behoudenswaardige bomen wordt geprobeerd om ze te behouden.

Fase 3

De kapvergunning voor fase 3 (in een deel van het monumentale kleibos) is in oktober 2018 aangevraagd en momenteel in procedure bij de gemeente. In het gebied waar gesaneerd zal worden staan 175 bomen. Het plan is om 59 bomen te behouden door middel van grondzuigen of handmatig grondverzet en de overige te kappen en later te vervangen door nieuwe bomen. ‘Uiteindelijk wordt de situatie hersteld tot een situatie vergelijkbaar met hoe deze nu is. Hierbij zullen de aarden wallen, de padenstructuur en de groenstructuur weer in volle glorie hersteld worden.’

De nog uit te voeren saneringen en explosievenopruiming buiten het monumentale kleibos (fase 2) starten medio januari en zullen vermoedelijk in het tweede kwartaal van 2019 worden afgerond. Voor de sanering en explosievenopruiming in het kleibos (fase 3) is de startdatum nog niet bekend, maar verwacht wordt dat dit werk rond 1 maart kan beginnen.

Informatieavond

Op woensdag 9 januari is er vanaf 18:30 uur een informatieavond op het projectkantoor aan het Verloren Spoor 1 op het Hembrugterrein. Er wordt om 19:00 gestart met een presentatie en vervolgens is er ruimte om vragen te stellen. U kunt zich aanmelden via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen